Linkovi

Uposlite ljude koji su bolji od vas!


Uposlite ljude koji su bolji od vas!
Uposlite ljude koji su bolji od vas!

U novoj knjizi pod naslovom “How They Did It”, Robert Jordan, koji je i sam uspješno osnovao nekoliko kompanija, razgovarao je sa 45 drugih osnivača uspješnih kompanija, kako bi naučio tajne njihova uspjeha

Nedavno usporavanje ekonomije, kao i neki spektakularni poslovni neuspjesi i krivične aktivnosti, potakli su ulagače na oprez. No, poduzetnici svakog dana smišljaju nove ideje koje se ipak financiraju, često novcem kojeg ulažu spekulanti zvani ‘venture’ kapitalisti.

Istraživanja pokazuju da dvije trećine novih biznisa propadne ili nestane unutar deset godina. No, ipak postoje nebrojene priče o poduzetnicima koji su se uspjeli oporaviti od bankrota, ili čak i gorih situacija, te ponovno stali na svoje noge i zaradili milijune. Na primjer, njujorški tajkun Donald Trump, koji je razmišljao o kandidaturi za predsjednika Sjedinjenih Država, izgubio je čitavo bogatstvo na ulaganjima u kazina, no uspio se oporaviti, i zaraditi još više na tržištu nekretnina.

U novoj knjizi pod naslovom “How They Did It”, Robert Jordan, koji je i sam uspješno osnovao nekoliko kompanija, razgovarao je sa 45 drugih osnivača uspješnih kompanija, kako bi naučio tajne njihova uspjeha.

Svima njima jedna je karakteristika zajednička, a to je otpornost. Svi su ovi poduzetnici iskusili barem jednu krizu koja ih je trebala potpuno uništiti, piše on u svojoj knjizi, no, umjesto toga, oni su se oporavili, i bili još jači, pametniji i uporniji nego prije.

Kako? Evo samo četiri od čitavog niza savjeta koje on daje u svojoj knjizi.

Nemojte da vam bude neugodno uposliti ljude koji su bolji od vas samih.

Uposlite ljude koji su dobri, a ne samo pametni. Ako uposlite ljude koji su pametni, ali bezobrazni, kaže jedan od Jordanovih sugovornika, Ronald Galowich, oni će samo uposliti još više pametnih, ali bezobraznih ljudi.

Vlasnik tvrtke Biomet, Dane Miller predlaže sljedeće - dajte svojim uposlenicima dionice kompanije. Dajte tu opciju svima, sve do čistača, kaže on, jer kada uposlenici imaju osjećaj suvlasništva u kompaniji, to ih navodi da rade što bolje i sami sebe potiču.

A, ako ništa drugo ne uspije, jednostavno počnite od početka. Kada nešto ne funkcionira kako treba, odbacite to, piše Robert Jordan, a ako daje rezultate, onda prihvatite to.

Knjigu Roberta Jordana, “How They Did It - Billion Dollar Insights From The Heart Of America” objavila je izdavačka kuća RedFlesh Press.

XS
SM
MD
LG