Linkovi

Savezni proračun na Capitol Hillu - Republikanci između dvije vatre


Savezni proračun na Capitol Hillu - Republikanci između dvije vatre
Savezni proračun na Capitol Hillu - Republikanci između dvije vatre

Mike Pence: "Ako liberali u Senatu žele igrati političke igre i dovesti do obustave rada vlade umjesto da učinimo prvi korak ka fiskalnoj disciplini i reformi onda ja kažem - zatvorimo vladu."

Republikanci i demokrati sukobljeni su oko proračunskih prioriteta što bi - zbog neodobravanja sredstava - moglo dovesti do privremene obustave rada većeg dijela američke vlade.

Za čelnika republikanaca u Zastupničkom domu Johna Boehnera problem je kako primiriti svoje ekstremne pristaše iz Pokreta čajanke. Čelnik demokrata Harry Reid o tome kaže: "Čelnici republikanaca trebaju odlučiti hoće li učiniti ono što je ispravno za zemlju ili ono što je ispravno za Pokret čajanke."

Pripadnici tog pokreta kažu kako nema mjesta za kompromis čak i ako će to voditi ka prekidu rada vlade. Boehner, veteran u Zastupničkom domu, zna da to nije način na koji Washington funkcionira: "Kao što znate, nikad nisam vjerovao da je cilj prekid rada vlade. Cilj je da se smanji potrošnja."

No Boehner se nalazi između dvije vatre - radikalnih novopečenih kongresnika koji su pobjedili na izborima uz pomoć Pokreta čajanke te iskusnijih republikanskih zastupnika koji su voljni na kompromis. No ta riječ - kompromis - postala je omražena u Republikanskoj stranci. Republikanski kongresnik Mike Pence kaže: "Ako liberali u Senatu žele igrati političke igre i dovesti do obustave rada vlade umjesto da učinimo prvi korak ka fiskalnoj disciplini i reformi onda ja kažem - zatvorimo vladu."

Republikanci iz Pokreta čajanke ne žele kompromis premda su demokrati pristali na rezanje potrošnje u iznosu od preko 30 milijardi dolara tijekom sljedećih šest mjeseci. Charles Schumer, demokratski senator iz New Yorka, kaže: "Sarah Palin, Mike Pence i Michele Bachmann najavljuju: 'ili će biti onako kako mi kažemo ili neće biti'. To nije način na koji vlada funkcionira."

Inače, prošlo je više od šest mjeseci u tekućoj fiskalnoj godini tijekom kojih je financiranje američke vlade bilo odobreno nizom privremenih proračunskih mjera. Ukoliko Kongres ne odobri novu mjeru za financiranje vlade u petak će doći do obustave rada većine vladinih ministarstava i agencija.

XS
SM
MD
LG