Linkovi

Savezne države uz granicu s Meksikom boje se da će se tamošnje nasilje 'preliti' u SAD


Misa za američkog pograničnog agenta koji je poginuo u puškaranju s pripadnicima meksičkog narko-kartela, Brownsville, TX.
Misa za američkog pograničnog agenta koji je poginuo u puškaranju s pripadnicima meksičkog narko-kartela, Brownsville, TX.

Michael McCaul: "Pozvao sam predsjednika da posjeti granicu, ali i da učini više od držanja političkog govora. Zadovoljan sam što smo dobili dodatna sredstva za osiguravanje granice, ali mogu reći da granica nije sigurna te da nikada nije bila nasilnija i opasnija nego danas. To će vam reći svatko tko živi u pograničnom području“.

Nakon što je predsjednik Obama posjetio jugozapadnu granicu Sjedinjenih Država s Meksikom jedan kongresni panel propituje je li pogranično područje danas sigurnije nego ranije.

Na raspravi o domovinskoj sigurnosti u Senatu, predsjedatelj pododbora, republikanac Michael McCaul iz Teksasa, posumnjao je u izjavu ministrice domovinske sigurnosti Janet Napolitano prema kojoj je sigurnost na američko-meksičkoj granici 'sada bolja nego ikada ranije'. On je, također, doveo u pitanje izjavu što ju je o tome dao predsjednik Obama: "Pozvao sam predsjednika da posjeti granicu, ali i da učini više od držanja političkog govora. Zadovoljan sam što smo dobili dodatna sredstva za osiguravanje granice, ali mogu reći da granica nije sigurna te da nikada nije bila nasilnija i opasnija nego danas. To će vam reći svatko tko živi u pograničnom području“.

Senator McCaul traži dodatni broj pripadnika Nacionalne garde na granici te da Državno tajništvo proglasi meksičke narko-kartele terorističkim organizacijama.

Predsjednik Obama posjetio je El Paso u Teksasu i pozvao na sveobuhvatnu imigracijsku reformu kojom bi se riješilo pitanje oko jedanaest milijuna nedokumentiranih imigranata. Većina republikanaca protivi se legalizaciji ilegalnih imigranata putem dobivanja američkog državljanstva - tvrdeći da je to isto što i njihova amnestija. Predsjednik Obama je nedavno govorio o tomešto je vlada učinila da državna granica s Meksikom bude sigurnija: "Unatoč brojnim izvješćima u kojima se El Paso opisuje kao opasan, nasilnih zločina na jugozapadnoj granici manje je za trećinu. El Paso i drugi gradovi duž granice stalno su u kategoriji najsigurnijih u zemlji. Naravno, ne smijemo pristati ni na kakvo nasilje i zločine i moramo još dosta učiniti. No važan je napredak“.

Na raspravi u Senatu stručnjaci su bili podijeljeni oko toga je li američko-meksička granica danas sigurnija ili opasnija. Grayling Williams iz Ministarstva domovinske sigurnosti kaže da su prilike na granici bolje: "S ove strane granice ne postoji okrutnost i nasilje poput onoga u Meksiku. Nema odrubljivanja glava i stalnih napada na policiju i vojsku“.

No predstavnici državnih i lokalnih vlasti nisu se složili s ocjenom da su prilike sigurnije nego ranije. Kako su kazali, brojni građani žive u strahu da se nasilje iz Meksika ne proširi i na američki teritorij. Tom Horne, državni tužitelj Arizone, je rekao: "U listopadu je u Phoenixu zabilježen prvi slučaj odrubljivanja glave. Dva mjeseca kasnije u mjestu Casa Grande, na pola puta između Phoenixa i Tuscona, 15 pripadnika narko-kartela sukobilo se s drugim banditima koji su im htjeli oteti drogu. Prije svega nekoliko tjedana jednog od mojih agenata ustrijelila je osoba za koju vjerujemo da je pripadnik narko-kartela u području Phoenixa“.

Državni tužitelj Arizone izjavio je da lokalna vlast tuži administraciju predsjednika Obame jer 'zanemaruje sigurnost granice'. S druge strane, savezna je vlada tužila Arizonu zbog usvajanja zakonske mjere kojom se policiji daje pravo da provjeri imigracijski status bilo koje osobe za koju se posumnja da u zemlji boravi ilegalno.

Neki zakonodavci u raspravi u Senatu ustvrdili su da statistički podaci FBI-a pokazuju da je američka granica prema Meksiku danas sigurnija zato što u statistike nisu uključeni zločini poput otmica i iznuđivanja novca, što je karakteristično za narko-kartele.

XS
SM
MD
LG