Linkovi

Savezna država New York ozakonila istospolne brakove


Proslava na Manhattanu nakon što je guverner Andrew Cuomo potpisao zakon o istospolnim brakovima
Proslava na Manhattanu nakon što je guverner Andrew Cuomo potpisao zakon o istospolnim brakovima

Kako u toj saveznoj državi mogu sklapati brak i osobe koje u njoj ne žive, očekuje se da će mnogi istospolni parovi iz drugih dijelova Amerike požuriti u New York

New York je postao šesta američka savezna država koja je ozakonila istospolni brak. Zakonodavno tijelo ove države na sjeveroistoku Sjedinjenih Država kasno u petak je usvojilo zakon nakon što su četiri republikanska zakonodavca prešla stranačke linije i pružila mu podršku. Odmah potom, guverner Andrew Cuomo potpisao je zakon, a sklapanje brakova među partnerima jednakog spola počet će za 30 dana.

Kako u toj saveznoj državi mogu sklapati brak i osobe koje u njoj ne žive, očekuje se da će mnogi istospolni parovi iz drugih dijelova Amerike požuriti u New York, u kojemu je u subotu, inače, održana Gay parada. Dosad su zakone o pravu na istospolni brak usvojile savezne države Vermont, New Hampshire, Connecticut, Massachusetts i Iowa, te District of Columbia s glavnim gradom Washingtonom.

Istodobno u svijetu ...

Ruska policija pritvorila je jučer u Sankt Petersburgu 14 aktivista koji su sudjelovali u neodobrenim demonstracijama u korist prava homoseksualaca, koje su koincidirale s paradama gay prode u drugim zemljama. Ruske vlasti redovito zabranjuju aktivistima za prava homoseksualaca da se okupljaju.

Istodobno, u Parizu su u paradi gay pride sudjelovali deseci tisuća ljudi. Mnogi od sudionika hvalili su ozakonjenje istospolnog braka u američkoj saveznoj državi New York i pozivali Francusku da učini isto. Paradi su se priključili i neki francuski političari. Prije gotovo dva tjedna, francuski je parlament odbacio zakonski prijedlog oporbene Socijalističke stranke koji bi dozvolio homoseksualcima sklapanje braka. Aktivisti kažu da Francuska kaska iza drugih zemalja Europske unije – Španjolska, Belgija i Nizozemska su ozakonile istospolne brakove.

XS
SM
MD
LG