Linkovi

Savez za promjene: Paralelne strukture okupljene oko Bakira Izetbegovića


Obraćanje Bakira Izetbegovića nakon savjetovanja o reviziji presude
Obraćanje Bakira Izetbegovića nakon savjetovanja o reviziji presude

Savez za promjene, koalicija stranaka iz Republike Srpske (RS), najavio je danas podnošenje krivične prijave ukoliko se preda zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine (BiH) protiv Srbije.

Glavna zamjerka Saveza za promjene ide u pravcu što se o pokretanju zahtjeva za revizije presude nije raspravljalo unutar institucija BiH, odnosno Predsjedništva BiH, već na neformalnim sastancima.

Kao glavnog krivca vide u Bakiru Izetbegoviću, bošnjačkom članu Predsjedništva BiH.

Dragan Čavić, lider Narodne demokratske partije (NDP), kazao je da je Savez za promjene o eventualnoj krivičnoj odgovornosti razgovarao sa pravnicima i da se čeka da li će zahtjev za reiviziju biti i predat.

Dragan Čavić: Priču o reviziji presude vratiti u institucije BiH
Dragan Čavić: Priču o reviziji presude vratiti u institucije BiH

Govoreći o daljem funkcionisanju institucija BiH ako dođe do podnošenja zahtjeva za reiviziju presude, Čavić je kazao da „većine neće biti” Parlamentarnoj skupštini BiH.

„Mi ovu situaciju nismo željeli”, dodao je Čavić.

Nakon savjetovanja održanog prošlog petka, a kojem su prisustvovali lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Socijaldemokratske partije (SDP) Saveza za bolju budućnost (SBB) i drugih stranaka (SBB), Izetbegović je saopćio da će zahtjev za reviziju presude biti podnijet ove sedmice.

Sa ovim su bili saglasni svi prisutni na savjetovanju u sarajevskoj vijećnici.

Savjetovanje je održano u organizaciji Fondacija Pravda za BiH i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava pod pokroviteljstvom Izetbegovića.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, najavio je zakazivanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH. Navodi da je to posljednji pokušaj da se priča o reviziji presude vrati u institucije BiH i da se izbjegnu „paralelizmi”.

Mladen Ivanić: Sjednica Predsjedništva kao posljednji pokušaj
Mladen Ivanić: Sjednica Predsjedništva kao posljednji pokušaj

Dodao je kako je evidentno da postoje „paralelne strukture okupljene oko Bakira Izetbegovića”.

Izetbegović je kazao da je svjestan rizika koji sa sobom nosi zahtjev za reviziju presude i političke krize u koju se ulazi.

Stava je da bi odustajanje od revizije presude iz političkih razloga nanijelo „katastrofalnu štetu dignitetu žrtva, dignitetu naroda i države”.

Smatra da kriza neće imati razmjere kakvim se prijeti. Međutim, Ivanić je stava da se podnošenjem zahtjeva za reviziju presude ulazi u najveću postdejtonsku krizu.

BiH je podnijela Međunarodnom sudu pravde tužbu protiv Srbije, smatrajući je odgovornom za genocid počinjen u BiH.

Presudom, koja je objavljena 2007. godine, Srbija je oslobođena od optužbe za odgovornost počinjenja genocida u Srebrenici uz obrazloženje da preko svojih organa i zvaničnika u tome nije učestvovala.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG