Linkovi

Savjet bezbjednosti UN sastaje se zbog ignorisanja prekida vatre u Siriji


Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli u centru razgovara sa članovima Savjeta bezbjednosti prije glasanja o rezoluciji u kojoj se zahtijeva 30-odnevno primirje u Siriji, 24. februara 2018.
Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli u centru razgovara sa članovima Savjeta bezbjednosti prije glasanja o rezoluciji u kojoj se zahtijeva 30-odnevno primirje u Siriji, 24. februara 2018.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, pozvao je sve strane u Siriji da sprovedu prekid vatre na cijeloj teritoriji zemlje, dok se Savjet bezbednosti UN priprema da se sastane u srijedu kako bi raspravljao o ignosiranju 30-odnevne obustave neprijateljstava, što je zahtijevao prije dvije nedjelje u svojoj rezoluciji.

Neuspjeh prekida vatre ponukao je Veliku Britaniju i Francusku da zatraže sastanak iza zatvorenih vrata.

Rezolucija Savjeta trebalo je da pruži šansu humanitarnim radnicima da donesu hranu i medicinska sredstva u oblasti gdje je sedam godina dug konflikt ostavio milione Sirijaca u očajničkoj potrebi za pomoći.

Pokušaj Ujedinjenih nacija, Sirijskog arapskog crvenog polumjeseca i Međunarodnog crvenog krsta da isporuče pomoć u oblast Istočna Guta morao da je bude obustavljen zbog nastavka neprijateljstava. Agencije su takođe javile da je sirijska vlada spriječila humanitarne radnike da utovare veći dio medicinskih materijala i opreme, koju su želeli da transportuju.

"Generalni sekretar pohvaljuje hrabrost svih humanitarnih radnika koji su neumorno radili na tome da ljudima kojima je neophodna dostave humanitarnu pomoć koja spašava živote", rekao je portparol Gutereša, Stefan Dižarik.

Gutereš je rekao da posebno postoji potreba za obezbjeđivanjem planiranih isporuka u Dumu, dio Istočne Gute, u četvrtak, "kao što je ranije dogovoreno sa sirijskim vlastima".

U rezoluciji, Savjet izražava "ogorčenje zbog neprihavtljivog nasilja" u nekoliko dijelova zemlje, kao i zbog "nedovoljne primjene" sedam njegovih rezolucija donijetih u vezi sa Sirijom od 2014. godine.

Žestoke borbe nastavile su se u utorak u Istočnoj Guti, pobunjeničkom predgrađu glavnog grada Sirije, koje vladine snage drže pod opasdom od 2013. godine. To je jedna od posljednjih preostalih oblasti pod pobunjeničkom kontrolom u blizini Damaska.

Ruski avion srušio se u Siriji prilikom pokušaja da sleti, pri čemu je poginulo 39 ruskih vojnika. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je nesreća uzrokovana tehničkim kvarom i da avion nije bio oboren.

Ranije u utorak, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su sirijski pobunjenici, uz civile, slobodni da koriste koridore za evakuaciju kako bi napustili Istočnu Gutu.

U saopštenju ministarstva kaže se da borci mogu da uzmu svoje puške i svoje familije, ali nije precizirano kuda mogu da odu.

Sirijske snage potpomognute Rusijom vrše pritisak ofanzivom kako bi ponovo preuzele kontrolu nad Istočnom Gutom, a Sirijska opservatorija za ljudska prava, stacionirana u Britaniji, kaže da provladina strana sada kontroliše jednu trećinu teritorije.

Više od 800 ljudi ubijeno je tokom posljednje tri nedjelje borbi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG