Linkovi

Saudijska Arabija i Rusija smanjili proizvodnju nafte. Cijena na globalnom tržištu skočila


Saudijska Arabija i Rusija, najveći svjetski izvoznici nafte, smanjili su u ponedjeljak proizvodnju, što je dovelo do povećanja cijena uprkos zabrinutosti zbog usporavanja globalne ekonomije i mogućih daljnjih povećanja kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi.

Saudijska Arabija je saopćila da će produžiti svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od milion barela dnevno (bpd) za još mjesec dana, uključujući avgust, dodajući da bi smanjenje moglo biti produženo i nakon tog mjeseca.

Ubrzo nakon saudijske objave, zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je da će Moskva smanjiti izvoz nafte za 500.000 barela dnevno u avgustu.

Smanjenje iznosi 1,5% globalne ponude i dovodi ukupan iznos koji je obećao OPEC+ na 5,16 miliona barela dnevno.

OPEC+ već ima smanjenja od 3,66 miliona barela dnevno, što iznosi 3,6% globalne potražnje, uključujući 2 miliona barela dnevno dogovoreno prošle godine i dobrovoljna smanjenja od 1,66 miliona barela dnevno dogovorena u aprilu i produžena do decembra 2024.

Cijene nafte su porasle sa vijestima o smanjenju proizvodnje, a Brent je porastao za 89 centi na 76,30 dolara po barelu do 09:50 GMT.

OPEC+, koji grupiše Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznike predvođene Rusijom, pumpa oko 40% svjetske sirove nafte.

Alijansa je smanjivala ponudu kako bi podigla cijene od novembra prošle godine zbog slabije kineske potražnje i rastuće ponude u SAD-u, ali do sada nije uspjela mnogo da ih pomjeri iz raspona od 70 do 80 dolara po barelu.

"Proizvodnja kraljevstva za mjesec avgust 2023. iznosit će približno 9 miliona barela dnevno", citirala je saudijska državna novinska agencija SPA zvanični izvor iz Ministarstva energetike.

Saudijska Arabija, de-fakto lider OPEC-a, obećala je ranije ovog mjeseca da će duboko smanjiti svoju proizvodnju u julu, pored šireg dogovora OPEC+ o ograničavanju ponude do 2024. godine, jer je grupa nastojala povećati cijene nafte koje su zaostajale.

"Ovo dodatno dobrovoljno smanjenje dolazi da pojača napore iz predostrožnosti koje čine zemlje OPEC+ u cilju podrške stabilnosti i ravnoteže tržišta nafte", rekao je zvanični izvor SPA.
​Rusija, drugi najveći svjetski izvoznik nafte nakon Saudijske Arabije, već se obavezala da će smanjiti svoju proizvodnju za 500.000 barela dnevno (bpd) na 9,5 miliona barela dnevno od marta do kraja godine.

XS
SM
MD
LG