Linkovi

Saudijska Arabija otvara vrata stranim turistima


The sun sets behind a mosque and the landmark Jiddah fountain, in Jiddah, Saudi Arabia, Aug. 29, 2019.
The sun sets behind a mosque and the landmark Jiddah fountain, in Jiddah, Saudi Arabia, Aug. 29, 2019.

Saudijska Arabija će prvi put otvoriti vrata međunarodnim turistima kao dio šireg pritiska za smanjivanjem svoje ekonomske ovisnosti o nafti, prenosi BBC.

Rijad će u petak pokrenuti vizni režim za 49 zemalja i opustiti stroge kodekse oblačenja za posjetitelje.

Ministar turizma Ahmad al-Khateeb opisao je to kao "povijesni trenutak" za zemlju.

Do sada su vize uglavnom bile ograničene na hodočasnike, poslovne ljude i radnike iz inozemstva.

Saudijska Arabija se također nada osiguravanju stranih ulaganja u turističku industriju. Želi da turizam do 2030. poraste s tri na deset posto BDP-a.

"Posjetitelji će biti iznenađeni blagom koje moramo dijeliti - pet mjesta svjetske baštine UNESCO-a, živahna lokalna kultura i prirodne ljepote koje oduzimaju dah", rekao je Al-Khateeb.

Od stranih posjetitelja neće se zahtijevati nošenje ogrtača abaya koji pokriva tijelo, a koje saudijske žene moraju nositi u javnosti, ali se ipak traži skromno oblačenje. Također, za žene bez pratnje koje posjećuju zemlju neće biti ograničenja.

Nemuslimanima i dalje neće biti dopušteno posjetiti svete gradove Meku i Medinu, a zabrana alkohola će biti zadržana.

Al-Khateeb rekao je da ne vjeruje da će nedavni napad na naftnu industriju Saudijske Arabije odvratiti ljude od posjeta.

"Naši gradovi su među najsigurnijim gradovima na svijetu. Stoga, ne vjerujemo da će to uopće utjecati na naše planove", rekao je.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG