Linkovi

Da li će žene u Saudijskoj Arabiji uskoro moći sjesti za volan?


U Saudijskoj Arabiji vlasti ne žele izdati dozvole ženama. Zvaničnici kažu da je to za dobrobit samih žena.

Ako ste žena I živite u Saudijskoj Arabiji, tamošnje vlasti vam neće dozvoljavati da vozite. Sutra će međutim žene u toj zemlji prkositi toj zabrani vožnje kako bi skrenule pažnju na svoje potrebe.

Azizah al Yousef zauzima svoj stav sjedenjem iza volana. Ona je dobila vozačku dozvolu u jednoj od zaljevskih zemalja I u Sjedinjenim državama. Ali u njenoj rodnoj zemlji, Saudijskoj Arabiji, vlasti ne žele izdati dozvole ženama. Zvaničnici kažu da je to za dobrobit samih žena. Jedan šeik je nedavno rekao da akcije žene iza volana negativno utječu na njene jajnike. U subotu, Azizah I druge žene će izaći na ulice kako bi muškarcima pokazale da bi im se trebalo dozvoliti da voze.

Poruka ove kampanje je razjašnjavanje političarima I izražavanje spremnosti zajednici da bi žene trebale voziti, I to je sve. Neće biti okupljanja ili prosvjeda. Cilj je samo da žene dobiju pravo da voze, I da se ulice naviknu na takav prizor, kaže Azizah.

Kampanja putem društvenih medija kojima se pozivaju žene da sutra sjednu za volan privlači međunarodnu pažnju, ali I dovodi do dijaloga među muškarcima u Saudijskoj arabiji.

Ja sam za da žene voze kola I mislim da će se primijeniti zakoni koji će štititi žene, I neće biti problema, kaže Ibrahim al Rashid.

Iskreno govoreći, protivim se da žene voze kola. Ne znam šta bi žena uradila da joj pukne guma. Ovdje je gust saobraćaj I u Riyadhu je već prevelika gužva, kaže Hammad Hisham.

Za Mansoura al Shamarija, to pitanje je osobne prirode.

Podstičem žene da voze. Žena je majka, sestra, supruga, učiteljica, doktorica, bankar. Ona se sada svugdje natječe sa muškarcima. One su sada I u Vijeću Shura, pa zašto da ne voze. Tu ne vidim nikakav problem, kaže Mansour.

Ali ako nema problema, zašto zabrana nije okončana. Azizah Al Yousef se nada da će se okončati, I to uskoro.
Da li će žene u Saudijskoj Arabiji uskoro moći sjesti za volan?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00
XS
SM
MD
LG