Linkovi

Obama nazvao zavjeru da se ubije saudijski veleposlanik 'flagrantnim kršenjem' američkog i međunarodnog zakona


Ministar pravosuđa Eric Holder i direktor FBI-ja Robert Mueller objavljuju podizanje optužnica
Ministar pravosuđa Eric Holder i direktor FBI-ja Robert Mueller objavljuju podizanje optužnica

Američki ministar pravosuđa Eric Holder rekao je na tiskovnoj konferenciji da je zavjera "začeta, sponzorirana i upravljana" iz Irana

Američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnice protiv dvojice Iranaca optužujući ih da su kovali zavjeru s elementima iz iranske vlade kako bi ubili veleposlanika Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama Adela al-Jubeira. Bijela kuća je priopćila da je predsjednik Barack Obama nazvao saudijskog veleposlanika kako bi izrazio solidarnost protiv te zavjere, koju je nazvao "flagrantnim kršenjem" američkog i međunarodnog zakona.

U priopćenju se kaže da je predsjednik predan zaštiti diplomata koji služe u Sjedinjenim Državama i naglašavaju se "bliski odnosi" Saudijske Arabije s Washingtonom. Dužnosnici su identificirali jednog od osumnjičenika kao Manssora Arbabsiara, kojima ima iransko i američko državljanstvo a koji je uhićen na međunarodnom aerodromu John F. Kennedy 29. rujna. Dužnosnici su identificirali drugog osumnjičenika kao Gholama Shakurija, pripadnika elitnih iranskih snaga Quds. Shakuri nije uhvaćen.

Američki ministar pravosuđa Eric Holder rekao je na tiskovnoj konferenciji da je zavjera "začeta, sponzorirana i upravljana" iz Irana. Dodao je da Washington smatra za to odgovornim iransku vladu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je novinarima da će Sjedinjene Države surađivati sa saveznicima kako bi poslale "snažnu poruku" da ovakve akcije trebaju prestati. Rekla je da će Sjedinjene Države i njihovi partneri razmotriti načine da se "dodatno izolira" Iran od međunarodne zajednice. Glasnogovornik Bijele kuće je izjavio da je predsjednik Obama prvi put obaviješten o ovom slučaju u lipnju i da je dao upute svojoj administraciji da pruži svu nužnu podršku ovoj istrazi. Američki predsjednik je pohvalio ovo osujećivanje plana kao "značajno postignuće".

Dužnosnici kažu da je Arabsiar neznajući unajmio doušnika Američke agencije za borbu protiv droga da provede u djelo ovu zavjeru, vjerujući kako ima veze s meksičkim kartelima droga koji imaju kapacitete da mogu ubiti saudijskog veleposlanika. Prema istim izvorima, Arbasiar je priznao da je dao polog od 100 tisuća dolara za ovu akcija, koja je ukupno trebala koštati milijun i pol dolara.

XS
SM
MD
LG