Linkovi

Američkom novinaru Davidu Satteru zabranjen ulazak u Rusiju na pet godina


Journalist and author David Satter
Journalist and author David Satter
Potezom koji podsjeća na vrijeme Hladnog Rata, Rusija je zabranila ulazak u zemlju jednom američkom novinaru koji je živio I radio u Moskvi.

David Satter, novinar – veteran koji radio ua Radio Slobodnu Evropu – Radio Liberty, koji financira američka vlada, je izjavio da mu je rečeno u decembru da je njegov zahtjev za vizu odobren. Medjutim, dodaje Satter, kasnije mu je jedan zvaničnik u ruskoj ambasadi u Kijevu , Ukrajina, rekao kada je ovaj otišao da obnovi vizu, da su , kako se izrazio, kompetentni organi u Rusiji odlučili da je njegovo prisutstvo u zemlji nepoželjno I da mu se neće dozvoliti ulazak..

U današnjem saopćenju iz ruskog ministarstva vanjskih poslova se kaže da se Satteru zabranjuje ulazak u Rusiju u trajanju od pet godina.

Ministarstvo takodjer kaže da je Satter ušao u Rusiju prošlog 21. Novembra, ali nije tada uzeo vizu za višestruki ulazak, kako to zahtijeva ruski zakon. Prema ministarstvu, Satter je zatražio višestruku vizu 26. Novembra, ali mu je zahtjev odbijen jer je, kako se navodi, do tada ilegalno proveo vrijeme u Rusiji od 22. Do 26. Novembra.

29. novembra je sud u Moskvi naredio da se Satter novčano kazni I deportira , takodjer stoji u saopćenju ruskog ministartsva vanjskih poslova.

Satter, čiji su članci izuzetno kritični prema onom što on vidi kao autoritarnost I korupciju ruske vlade, je kazao za ruski program Glasa Amerike , putem Skype-a iz Londona, da on vjeruje da su akcije protiv njega politički motivirane , I dokaz da ruski režim gubi samouvjerenost.

"Vjerujem da oni do doredjenog stepena shvataju da im se izmiče tlo ispod nogu za razliku od ranijih vremena, I stoga ne žele u Moskvi novinare koji shvataju šta se dogadja u zemlji., kazao je Satter.

Predssjednik radio Slobodna Evropa/Radio Liberty Kevin Klose je jučer rekao da je američka ambasada u Moskvi obaviještena o akciji protiv Sattera I da je upućen formalni diplomatski protest.

Satter, koji je svojevremeno radio kao moskovski dopisnik za novine Financial Times krajem 1970-tih I početkom 80-tih, je napisao knjigu pod naslovom: Tama u zoru – Uspon ruske kriminalne koja je objavljena 2003.

U knjizi Satter tvrdi da postoji sveobuhvatan dokaz da je ruska Služba Federalne Sigurnosti, ili FSB, glavna agencija za unutrašnju sigurnost, stajala iza serije bombaških napada na blokove stanova u Moskvi I drugim gradovima 1999. Godine, kada je ubijeno na stotine ljudi.

Poslije tih eksplozija, za koje su ruski zvaničnici uključujući tada premijera Vladimira Putina okrivili čečenske teroriste, je uslijedila velika vojna intervencija u Čečeniji.
XS
SM
MD
LG