Linkovi

Sastanak Bidena i Erdoana u trenutku povišenih tenzija SAD i Turske


Erdoan i Bajden na marginama samita G20 u Rimu
Erdoan i Bajden na marginama samita G20 u Rimu

Predsjednik SAD Džo Bajden sastao se na marginama samita G20 u Rimu sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoanom, u trenutku kada dvije zemlje imaju mnogo otvorenih pitanja u domenima odbrane i ljudskih prava.

Bajden je Erdoanu rekao da njegov zahtjev za kupovinom borbenih aviona F16 mora da prođe kroz procedure u SAD. Erdoan je tražio američke avione, čemu su se usprotivili predstavnici u Kongresu jer Turska ima ruski antiraketni štit.

Kako je Reutersu rekao jedan američki zvaničnik, Bajden je tokom sastanka pokrenuo i pitanje kršenje ljudskih prava u Turskoj.

Zvaničnici su prenijeli i da je jedna od glavnih Bajdenovih poruka da treba izbjeći krizu između SAD i Turske, koja je na pomolu pošto je Erdoan prijetio da će protjerati američkog ambasadora u Turskoj i druge strane diplomate koji traže oslobađanje filantropa Osmana Kavale.

U saopštenju Bijele kuće se navodi da je "predsjednik Bajden potvrdio odbrambeno partnerstvo i važnost Turske kao NATO članice, ali i istakao da su SAD zabrinute zato što Turska posjeduje ruski antiraketni sistem S-400".

Navodi se da je Bajden naglasio značaj demokratskih institucija, poštovanja ljudskih prava, pravne države, mira i prosperiteta.

Dvojica zvaničnika razgovarala su o zahtjevu Turske da kupi američke F16 avione.

"Predsjednik Bajden je to prihvatio, ali je jasno rekao da postoji proces kroz koji zahtjev mora da prođe i da su SAD voljne da nastave da rade šta je potrebno u tom procesu", rekao je neimenovani američki zvaničnik.

XS
SM
MD
LG