Linkovi

Trump uložio žalbu na odluku sudije da ne odbaci tužbu za prevaru


Bivši predsjednik SAD Donald Trump u obraćanju medijima u New Yorku. (Foto: AFP/Kena Betancur)
Bivši predsjednik SAD Donald Trump u obraćanju medijima u New Yorku. (Foto: AFP/Kena Betancur)

Donald Trump je u srijedu uložio žalbu na odluku sudije da ne odbaci tužbu njujorškog državnog tužioca Letitije James za prevaru protiv njega i njegovog porodičnog preduzeća, dva dana pošto je započet proces.

Žalba Apelacionom odjeljenju, sudu srednjeg nivoa, podnijeta je dok je Trump sjedio u sudnici na Manhattanu, gledajući kako računovođa koji je radio za njega svjedoči kao prvi svjedok države.

James je u građanskoj parnici optužila Trumpa, njegove odrasle sinove Donalda mlađeg i Erica, cjelokupnu organizaciju i druge da su vještački uvećali vrijednost imovine i neto vrednost do 2,2 milijarde dolara.

Državni tužilac je rekao da je "zapanjujuća prevara" trebalo da pomogne Trumpu da dobije povoljne uslove od banaka i osiguravajućih društava.

Dana 26. septembra, sudija Arthur Engoron pronašao je "ubjedljive dokaze" da je Trump "napuhao" vlastito bogatstvo precjenjivanjem imanja Mar-a-Lago, penthousea u Trumpovoj kuli i raznih poslovnih zgrada i terena za golf.

Engoron je također naredio ukidanje certifikata koji su dozvoljavali nekim Trumpovim preduzećima da rade u New Yorku.

Žalba se odnosi na sve Engoronove glavne nalaze.

Trump je sudiju nazvao "poremećenim" i predložio u ponedjeljak da on bude isključen iz procesa.

Također je rekao da je James slučaj zasnovala na "lažnim" brojevima, kao dio "lova na vještice" koji - kako tvrdi - demokrate sprovode protiv njega.

"Ovo je prisiljavanje", rekao je Trump u srijedu.

Trump, republikanac, vodi u stranačkoj trci za predsjedničku nominaciju 2024.

Žalbeni proces bi mogao da se produži i poslije suđenja, koje bi moglo da traje do decembra.

Engoron saslušava slučaj bez porote.

On će razmotriti druge tužbe, uključujući falsifikovanje poslovnih spisa, prevaru u osiguranju i zavjeru, kao i da li optuženi treba da plate 250 miliona dolara kazne.

James također želi da se Trumpu i njegovim punoljetnim sinovima trajno zabrani vođenje poslova u New Yorku.

Trump se u različitim slučajevima suočava sa četiri krivične optužnice zbog napora da ostane na vlasti poslije izbora 2020, njegovog rukovanja povjerljivim dokumentima i novca koji je isplaćen porno zvijezdi. On je negirao krivicu na sudu.

Slučajevi koje su predstavnici države pokrenuli, politički su ojačali Trumpa, a njegova kampanja ih koristi da prikupi novac prikazujući ga kao mučenika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG