Linkovi

Šarović: Početak izvoza pilećeg mesa u EU uspjeh za privredu BiH


Mirko Šarović
Mirko Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocijenio je da je početak izvoza pilećeg mesa u Evropsku uniju (EU) veliki uspjeh za bosanskohercegovačku privredu.

"Očekujemo snažan zamah peradarske industrije u 2019. što je posebno važno ako se ima u vidu da ova privredna grana u BiH za sebe veže oko 20.000 radnih mjesta", izjavio je Šarović u izjavi za Fenu, nakon što je ovih dana krenuo prvi izvoz pilećeg mesa u EU.

Prema njegovim riječima, teško je ući i osvojiti tržište EU, "ali naše kompanije su konkurentne i sposobne i za to".

"Njihov udio u tržištu EU, posebno susjednih zemalja, će se korak po korak povećavati, a ja kao ministar i cijeli moj tim ćemo im pomoći u tome", ističe ministar Šarović.

Ministar napominje da je za dobijanje dozvole bilo potrebno ispuniti brojne uslove, nakon čega je Evropska komisija odobrila Bosni i Hercegovini izvoz u EU.

"Uz kompaniju koja je već počela da izvozi, trenutno je još nekoliko kompanija iz Federacije BiH i RS-a u aktivnim pregovorima s partnerima zemalja EU. Dakle, ekspanzija proizvodnje nakon dobijanja dozvole za izvoz tek slijedi i siguran sam da će BiH biti daleko najveći proizvođač pilećeg mesa na Balkanu", kaže Šarović.

Dodaje da će izlazak BiH na veliko tržište Evropske unije značajno uticati na povećanje broja radnih mjesta, ali i na cjelokupnu ekonomiju države.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG