Linkovi

Susret Obama-Sarkozy koncentriran na reorganizaciju globalnog monetarnog sustava


Susret Obama-Sarkozy koncentriran na reorganizaciju globalnog monetarnog sustava
Susret Obama-Sarkozy koncentriran na reorganizaciju globalnog monetarnog sustava

Riječ je o širenju monetarnog sustava kako bi američki dolar prestao biti primarna valuta za rezerve - ta bi promjena odražavala novu realnost multi-polarnog svijeta te rast novih sila, poput Kine

Predsjednik Barack Obama u ponedjeljak će se u Washingtonu sastati sa svojim francuskim kolegom, Nicolasom Sarkozyjem. Budući da Francuska ove godine predsjeda grupom najrazvijenijih zemalja svijeta, G8, te G20, predsjednik Sarkozy mogao bi potaknuti diskusiju o reorganizaciji globalnog monetarnog sustava.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nije krio svoje ambicije o započinjanju dijaloga o preoblikovanju svjetskog monetarnog sustava. Prije otprilike godinu dana, on ih je iznio na godišnjem Svjetskom ekonomskom forumu, kojem redovito nazoče bogati i moćni u Švicarskoj. Općenito, radi se o širenju monetarnog sustava kako bi američki dolar prestao biti primarna rezervna valuta. Ta bi promjena odražavala novu realnost multi-polarnog svijeta te rast novih sila, poput Kine.Očekuje se da će gospodin Sarkozy ovu ideju uključiti u svoj govor kasnije ovog mjeseca, u kojem će iznijeti svoje specifične ciljeve tijekom francuskog predsjedanja skupinama zemalja G8 i G20.

Ekonomska analitičarka Paola Subbacchi iz londonskog think-tanka Chatham house pozdravlja Sarkozijevu inicijativu za započinjanjem dijaloga. "Neophodno je razmisliti o promjeni strukture i međunarodnog ustrojstva monetarnog sustava. Ako se, u ekonomskom pogledu, krećemo ka multipolarnom svijetu, to znači da će više ekonomija dominirati tim sustavom. Dakle, moramo razmisliti o drugim valutama".

Paola Subbacchi vjeruje da će svijet prije ili kasnije usvojiti regionalne valute – kao na primjer dolar za obje Amerike, euro za Europu ili kineski renminbi za Aziju. Međutim, ona smatra da će proći godine prije nego što dođe do takve promjene. Američki i francuski čelnici posljednji su se put sastali u studenom na summitu NATO-a u Lisabonu. Tada je predsjednik Obama govorio o bliskom odnosu između Sjedinjenih Država i Europe.

No, izvješće ministrice vanjskih poslova Europske unije Catherine Ashton koje je nakon toga uslijedilo, upozorilo je da Europa nije prva na radarskom ekranu Sjedinjenih Država te da su one svoju pažnju usmjerile na nove partnere. To ne iznenađuje Paula Gervaisa, stručnjaka za američku povijest s pariškog Sveučilišta. "Europa bi još uvijek mogla igrati važnu ulogu u američkoj strategiji, ukoliko bude sposobna razviti vlastitu – usklađenu i utjecajnu - vanjsku politiku".

Međutim, kaže Paul Gervais, to se još nije dogodilo. On stoga sumnja da će posjet predsjednika Sarkozyja Washingtonu donijeti ikakve promjene na tom planu.

XS
SM
MD
LG