Linkovi

Sarajevo: Bivši vijećnik osuđen zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem


Općinski sud u Sarajevu

Općinski sud u Sarajevu osudio je po sporazumu o priznanju krivice Hasana Hodžića na godinu dana zatvora i tri godine zabrane obavljanja dužnosti zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

„Optuženi se tereti da je od početka jula 2019. do kraja aprila 2020. godine u svojstvu općinskog vijećnika i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo neposredno i u više navrata zahtijevao novčani iznos u rasponu od 50.000 KM do 100.000 KM od stranog investitora kako bi pravnom licu ‘Rojal Plaza’ preko vijećnika u Novom Gradu ishodovao odluku o izmjeni Regulacionog plana na području ove općine“, navodi se u saopćenju Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Hodžiću je istovremeno izrečena zabrana obavljanja službene dužnosti u trajanju od tri godine od pravosnažnosti presude.

Hodžić je za zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo izabran u novembru 2016. godine na konstituirajućoj sjednici Vijeća u novom sastavu, na kojoj su položili svečanu izjavu kojom su se obavezali da će dužnost vijećnika obavljati savjesno i odgovorno pridržavajući se Ustava, Zakona, Statuta Općine i drugih akata ovog vijeća.

„Da ću se zalagati za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i sloboda, jednakopravnosti naroda i građana, i razvoj demokratije u najboljem javnom interesu svih građana Općine, te da ću predano obavljati povjerene zadatke u cilju razvoja i napretka Općine, Kantona Sarajevo, Federacije Bosne i Hercegovine i države Bosne i Hercegovine“, stoji u svečanoj izjavi poslovnika Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo.

XS
SM
MD
LG