Linkovi

Sarajevo: Protest zaposlenih u javnom sektoru, premijer kaže da nema novčane pomoći


Zaposlenici javnog sektora u Kantonu Sarajevu protestuju ispred kantonalne Vlade
Zaposlenici javnog sektora u Kantonu Sarajevu protestuju ispred kantonalne Vlade

Nekoliko stotina zaposlenih u javnom sektoru u Sarajevu protestvuje 14. decembra ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo (KS).

Oni traže povećanje plate i isplatu jednokratne naknade od 1.080 maraka (oko 540 eura).

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je Uredbom iz septembra dala rok poslodavcima da, ukoliko su u mogućnosti, isplate po 1.080 maraka pomoći radnicima kao odgovor na inflaciju.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro je kazao na protestu da zaposleni traže pomoć, te da im treba povećati plate zbog rasta troškova života.

Predsjednik Vlade KS Edin Forto je novinarima izjavio kako u budžetu nema novca za isplatu jednokratne pomoći, te da je „spreman pregovorati sa sindikatima o povećanju plate“.

Kazao je i da su zaposleni u javnom sektoru dobili nove kolektivne ugovore u januaru 2022.godine, u okviru kojih je povećana plata.

Tokom Fortinog obraćanja novinarima, jedan muškarac je fizički nasrnuo na njega, nakon čega je policija reagovala.

Forti nije dozvoljeno obraćanje na protestu.

U javnom sektoru Kantona Sarajevo, kako je rečeno na skupu, je zaposleno oko 25.000 osoba.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG