Linkovi

Sarajevo: Pred lokalnom vladom protest zbog zagađenog zraka


Protesters in Sarajevo
Protesters in Sarajevo

Suzane Arbanas iz Sjedinjenih Američkih Država pridružila se danas grupi od stotinjak građana koji su u parku ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo prepoznali problem i izrazili nezadovoljstvo zbog problema prekomjernog zagađenja zraka u glavnom gradu.

Suzane Arbanas on air pollution in Sarajevo
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Amerikanka je zajedno sa svojim prijateljima, s maskom i šalom preko lica, poručila kako je očito da nema vlade koja bi pomogla u groznoj situaciji sa zagađenjem.

„Srećom, postoje grupe poput Eko akcije i zabrinuti građani koji informiraju ljude o opasnostima zbog zagađenog zraka i pokušavaju izvršiti pritisak da se donesu mjere i da se zaustavi ova strašna situacija i stanje izazvano apsolutnim nedjelovanjem vlasti“, kazala je Suzane za Glas Amerike.

„Mislim da ovaj grad i svi mi koji živimo ovdje zaslužujemo više pažnje kao građani u smislu javnog zdravstva. Odavno mi je dosadilo da mrzim decembar i januar i da jedva čekam da prođu jer se ne može disati“, kazao nam je njen prijatelj.

Učesnik protesta: Dosadilo mi je da mrzim decembar i januar
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Njihove poruke podijelili su građani Sarajeva noseći transparente s napisima "Da li je i vaša kuća u zoni epidemije raka pluća?", „Svi imaju pravo na čist zrak“, Čist zrak je ljudsko pravo“, Zagađenje uma i zraka“...

Mišljenja su kako je Vlada KS-a odavno trebala poduzeti mjere za smanjenje zagađenja zraka te da je na vrijeme morala izdvojiti sredstva iz budžeta od milijardu maraka, a ne čekati da nastupi enormno zagađenje zraka i trovanje građana.

Nezadovoljni građani poručili da im je „došlo do guše“ i da ne žele više da ih truju. Naveli su da prioritet svake vlade treba biti borba protiv zagađenja i da nadležni trebaju manje pričati, a više raditi.

„Itekako sam prepoznala opasnost prekomjernog zagađenja zraka u Sarajevu. Ključno je omogućiti građanima alternativni način grijanja koji neće proizvoditi veliko zagađenje zraka, s obzirom na to da su individualna ložišta jedan od najvećih zagađivača zraka u Kantonu Sarajevo. Podaci o zagađenju zraka su danima već preko svih dozvoljenih vrijednosti, a kao posljedice se javljaju respiratorne tegobe i bolesti pluća“, kazala nam je građanka Sarajeva.

People on anti pollution protests in Sarajevu
People on anti pollution protests in Sarajevu

Vlada KS-a nema novca za finansiranje

Zbog prozivanja i žalbe na rad Vlade KS-a, građanima se obratio premijer KS-a Edin Forto rekavši kako će u narednom periodu fokusirati svoj rad na najosjetljivije kategorije. Prema njegovim riječima, gasovod je dugoročni strateški projekt, a plin je prihvatljiv energent za Kanton Sarajevo.

„Kvalitet života u KS se neće promijeniti danas. Bitno je promijeniti svijest građana. Mnogi ne žele da mijenjaju navike i mi moramo raditi na podizanju svijesti. Danas ćemo razgovarati da se u vrtiće i eventualno u škole ugrade prečišćivači zraka. Održat ćemo sastanak s nekoliko ambasada u BiH, jer mi trenutno nemamo novca za finansiranje", izjavio je Forto.

Organizator mirnog protestnog okupljanja "Kolektivno trovanje građana pred Vladom Kantona Sarajevo" je neformalna grupa građana, koja je na ovaj način željela izraziti nezadovoljstvo dosadašnjim pristupom trenutno najozbiljnijem problemu s nesagledivim posljedicama po zdravlje građana.

Podsjećamo da je zbog visoke koncentracije zagađujućih čestica Sarajevo ove godine dobilo epitet najzagađenijeg grada u svijetu. Vlada Kantona Sarajevo je proglasila epizodu "uzbuna". Kao najveći uzročnici zagađenja navode se industrijska postrojenja, saobraćaj, spaljivanje otpada i individualna ložišta.

XS
SM
MD
LG