Linkovi

Pokrenut disciplinski postupak protiv policajaca koji su priveli Nidžaru Ahmetašević


Arhiv - Nidžara Ahmetašević
Arhiv - Nidžara Ahmetašević

Protiv policajaca koji su u martu ove godine priveli i pritvorili novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević pokrenut je disciplinski postupak, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

“U ovoj fazi mogu vam potvrditi da je pokrenut disciplinski potstupak protiv policajaca i on je u toku”, rekao je glasnogovornik MUP-a KS-a Mirza Hadžiabdić.

Muhamed Čučak, advokat Nidžare Ahmetašević, nije dobio zvaničnu informaciju o pokretanju disciplinskog postupka, ali je, kako je kazao, mogao pretpostaviti jer je izvještaj interne kontrole utvrdio da se radi o težoj povredi dužnosti.

“To, shodno odredbama, znači pokretanje disciplinskog postupka”, objasnio je on, dodavši da disciplinska sankcija ne može biti teža od smanjenja plate u određenom procentu za neki vremenski period.

“To njoj ništa ne može nadoknaditi, svakako da je pozitivno što je sistem prepoznao da su ti policijski službenici prekoračili ta ovlaštenja, ponijeli se neprofesionalno i nekorektno, ali to ni na koji način ne umanjuje svu onu bol i sve one negativne stvari koje je ona tada pretrpjela”, rekao je advokat Čučak za BIRN BiH.

On dodaje da su zadovoljni onim što je do sada utvrđeno i pokrenuto, ali da policijski službenici nisu odustali od podizanja prekršajne prijave protiv Ahmetašević, zbog čega misli da sveukupno šalje negativnu sliku u javnost i zbog čega će se eventualno mnogi zapitati da li da se odluče krenuti putem kojim je krenula Nidžara Ahmetašević.

“Sutra će se svako zapitati da li da rizikuje da nešto osnovano ili neosnovano prigovori policiji, a svako ima pravo da prigovori policiji; čak i da je neosnovano, to ne smije biti povod za policiju da poduzima represivne mjere prema vama”, kazao je on.

Čučak tvrdi da u konkretnom slučaju kada je Ahmetašević snimala policajce u obavljanju zadatka, nije postojao zakonski osnov da je privedu i pritvore.

Nidžara Ahmetašević, novinarka i aktivistkinja, privedena je 6. marta, kada je, kako se može vidjeti na videu koji je objavila organizacija “Transbalkanska solidarnost”, snimala dvojicu policajaca dok izdaju kazne za parkiranje. Brojne domaće i međunarodne organizacije kritikovale su odluku o njenom privođenju, kao i ponašanje dvojice policajaca koji se na videu mogu čuti kako joj govore “budalo” te kako će je “odvesti u Jagomir”, psihijatrijsku bolnicu u Sarajevu.

Tada je za BIRN BiH iz MUP-a KS-a rečeno da su Ahmetašević izdali prekršajni nalog u iznosu 501 konvertibilna marka (KM) zbog dva prekršaja, dok je protiv dvojice policajaca koji su je uhapsili – Senada Hebiba i Radenka Žarkovića – otvorena unutrašnja istraga.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG