Linkovi

Imovina funkcionera u Kantonu Sarajevu bit će dostupna javnosti


Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo

Trenutni javni funkcioneri u Kantonu Sarajevu od jučer imaju obavezu da zbroje i prijave svoju imovinu nadležnom uredu za suzbijanje korupcije. Istu obavezu imaju i njihovi bliski srodnici.

Zakon koji se tiče imovine javnih funkcionera u Kantonu Sarajevu propisuje da će o eventualnom slučajevima nesrazmjera između prihoda i imovine ili dostavljanjem lažnih podataka biti upoznati tužioci.

Zakonom su obuhvaćeni imenovani i izabrani dužnosnici, savjetnici, bliski srodnici i povezana lica.

U Članu 4. Zakona objašnjeno je koji javni funkcioneri su obuhvaćeni dostavljanjem podataka o imovini i prihodima.

Šta je sve potrebno prijaviti propisano je u članu 8. Zakona.

Za provjeru podataka je zadužen Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Nakon kontrole podataka i eventualnog uočavanja nesrazmjera između prihoda i imovine Ured će takve slučajeve prijaviti u tužilaštvo i druge nadležne institucije.

Tužioci će odlučivati kako će postupati po takvim prijavama ukoliko ih bude.

Podaci o imovini bit će dostupni i na web stranici.

Predviđene kazne za neprijavljivanje imovine su novčane i kreću se od 10.000 do 20.000 maraka, a ako prekršaju budu imali elemente krivičnog djela Ured će podnositi krivične prijave nadležnom tužilaštvu.

Istovremeno, objavljen je i registar imena i plata zaposlenih i registar imenovanih osoba u javnom sektoru Kantona Sarajevo. Registar je dostupan na ovom linku.

Ovi potezi naišli su na pohvalu u američkoj ambasadi u Sarajevu. Ambasada SAD-a u BiH, OSCE i Delegacija EU pozivaju i druge nivoe vlasti da učine isto, napominjući da imovina javnih funkcionera predstavlja javni interes.

XS
SM
MD
LG