Linkovi

Pandemija: U Sarajevu za vikend zatvaraju se ugostiteljski objekti i tržni centri


Sarajevo
Sarajevo

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Kanton Sarajevo (KS) će biti zatvoren od petka, 12. marta u 20 sati do ponedjeljka, 15. marta u 7 ujutro, objavio je na zvaničnom Twitter nalogu Vlade KS premijer Kantona, Edin Forto.

Kako je najavljeno iz Vlade KS, tokom narednog vikenda biće zatvoreni svi poslovni subjekti, osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe i apoteke. Građani će se u tom periodu moći kretati, ali tržni centri i ugostiteljski objekti neće raditi.

“Biće omogućena samo dostava hrane i pića, moći će se održavati sportski događaji bez publike na otvorenom. Ovo radimo jer nam je struka rekla da su vikendi najjača žarišta i najagresivnije se širi virus. Ovo radimo samo za ovaj vikend, pratimo situaciju iz dana u dan, a ako se pogorša, moraćemo ići sa oštrijim mjerama”, najavio je premijer Forto.

Forto je rekao i da će tokom vikenda raditi javni prevoz, a da je odluka o “zatvaranju” KS uslijedila jer je “novi soj korona virusa agresivniji, virulentniji, te puno lakše razvija teške kliničke slike”.

„Bolnički kapaciteti su popunjeni, zdravstveni sistem je na granici, ako se rast nastavi – nećemo moći zbrinjavati ni one sa lakšom slikom. Zbog svega toga smo odlučili, nastavićemo jako sprovođenje mjera radnim danima do vikenda. A za vikend, u 20:00 uveče zatvaramo sve poslovne subjekte do 07:00 sati u ponedjeljak”, najavio je Forto.

U posljednjih sedam dana zabilježen je porast broja novozaraženih od korona virusa u KS.

Prema podacima Javnog zdravstva KS u prethodnoj sedmici potvrđeno je više od tri hiljade novoooboljelih od korona virusa, što je za hiljadu više nego u sedmici ranije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG