Linkovi

Izglasano nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo


Sarajevo
Sarajevo

Ostavku premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića prihvatila je kantonalna Skupština na današnjoj 12. hitnoj sjednici.

Za smjenu su glasala 22 zastupnika. Nenadić je podnio ostavku 18. novembra ove godine, a kao razlog je naveo ranije prikupljanje potpisa za smjenu Vlade KS-a zbog nezadovoljstva njenim radom i premijerom na čelu. Istaknuo je da želi ubrzati proces uspostave nove vlasti, s obzirom na vrlo složenu situaciju uzrokovanu pojavom korona virusa.

Zastupnici Četvorke u Skupštini su 9. oktobra predali zahtjev, uz 18 potpisa, za sazivanje sjednice na kojoj bi se trebalo glasati o nepovjerenju aktuelnoj vladi.

“Radili smo u izuzetno teškim uvjetima u proteklom periodu i jasno je da Vlada mora imati političku podršku što u posljednje vrijeme nije bio slučaj. Mojom ostavkom se podrazumijeva da su ostavku podnijeli i svi članovi vlade”, kazao je Nenadić na sjednici Skupštine KS-a.

Zastupnici su izglasali i nepovjerenje aktuelnoj vladi, a s 22 glasa za, jednim protivi deset suzdržanih, pala je Vlada Kantona Sarajevo.

Također je prihvaćena ostavka predsjedavajućeg Skupštine Mirze Čelika, a na njegovo mjesto je izabran Elvedin Okerić iz Naroda i prave (NiP) kao predsjedavajući kantonalnog zakonodavnog tijela.

Novu skupštinsku većinu čine Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), SDP, Nezavisna bosanskohercegovačka lista te samostalni zastupnici Damir Nikšić, Damir Marjanović, kao i Aljoša Čampara i Admela Hodžić koji su nedavno napustili klub Stranke demokratske akcije (SDA) i pridružili se opoziciji.

Plan Četvorke je do kraja godine imenovati novu Vlada, a pregovori su još u toku. Brojna imena u opticaju, ali još uvijek nema zvaničnih imena za prijedloga za mandatara. Kako je ranije istaknuto, prije zvanične objave imena, Četvorka će javnosti predstaviti mjere koje planira provesti u borbi protiv pandemije korona virusa.

Na današnjoj hitnoj sjednici član SDA Haris Zahiragić položio je zakletvu čime je preuzeo mandat zastupnika u Skupštini nakon odlaska zastupnice Samre Ćosović-Hajdarević.

Sada već bivši saziv Vlade KS-a javnost je često kritikovala. Najviše se to odnosilo na ministarstvo zdravstva, jer Kanton Sarajevo nema resornog ministra u jeku pandemije korona virusa.

Nedavno se ministar privrede Draško Jeličić povukao s funkcije v.d. kantonalnog ministra zdravstva, čime je kanton još jednom ostao bez čelne osobe u najtežim trenucima od početka pandemije.

Prošla su četiri mjeseca od kako je Rusmir Mesihović podnio ostavku, dok je u međuvremenu pozicija ministra zdravstva KS-a postala nebitna, ako je suditi prema dosadašnjim potezima vlasti.

XS
SM
MD
LG