Linkovi

Sarajevo: Protestna šetnja podrške narodu Gaze


Protest podrške građanima Gaze, Sarajevo, 12.11.2023
Protest podrške građanima Gaze, Sarajevo, 12.11.2023

Nekoliko hiljada građana Sarajeva se okupilo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine na protestnoj šetnji za narod Palestine u Pojasu Gaze.

Okupljeni su uzvikivali parole "Ko je ubica djece? Izrael!" i "Izrael terorist", a šetnja je krenula sa sarajevske Baščaršije.

Učesnici poručuju da su uz palestinski narod nad kojim se, kako kažu, vrši genocid pred očima cijelog svijeta.

Na protestu su se mogli vidjeti transparenti na kojima piše "Sarajevo pati zbog patnje ljudi u Gazi", ali i oni na kojima su prikazani premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, i američki predsjednik, Joe Biden (Joe Biden), sa natpisom "kriminalci".

Slika izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i američkog predsjednika Joea Bidena sa nazivom 'zločinci' na protestu podrške narodu Gaze, Sarajevo, 12. novembra 2023.
Slika izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i američkog predsjednika Joea Bidena sa nazivom 'zločinci' na protestu podrške narodu Gaze, Sarajevo, 12. novembra 2023.

Organizator protesta je Nezavisni skup omladine u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevu su do sada održana dva skupa podrške palestinskom narodu u Gazi.

Bosna i Hercegovina nije imala jedinstven stav o punopravnom članstvu palestinskih teritorija kao države u Ujedinjenim narodima, zbog višegodišnjih neujednačenih stavova tročlanog državnog predsjedništva, iako je zvanično BiH priznala palestinsku državnost 1992. godine.

U Sarajevu djeluje predstavništvo Palestinske autonomne uprave, dok BiH nema ambasadu na palestinskim teritorijima, za koje je nadležna bh. ambasada u Egiptu.

Najnoviji rat u Gazi između Izraela i Hamasa, grupe koju su SAD i EU označile terorističkom, je počeo 7. oktobra.

Prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, od početka rata je stradalo više od 11 hiljada osoba na ovoj teritoriji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG