Linkovi

Sarajevo Film Festival bez crvenog tepiha ove godine


BOSNIA-HERZEGOVINA - A view of chairs set apart at a certain distance due to coronavirus in an open-air cinema for the 26th Sarajevo Film Festival, in Sarajevo, 29 July 2020.
BOSNIA-HERZEGOVINA - A view of chairs set apart at a certain distance due to coronavirus in an open-air cinema for the 26th Sarajevo Film Festival, in Sarajevo, 29 July 2020.

U Sarajevu se privode kraju pripreme za održavanje 26. Sarajevo Film Festivala (SFF) koji će se održati od 14. do 21. augusta u novom, prilagođenom formatu, u skladu sa svim aktualnim epidemiološkim mjerama, saopšteno je u četvrtak 30. jula iz SFF-a 

Planirano je da se filmske projekcije održe na lokacijama gdje je moguće kontrolirano i kontinuirano provoditi sve epidemiološke mjere, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Publici će, kako se ističe, na raspolaganju biti posebni ulazi i sektori za grupe od maksimalno 100 posjetilaca u otvorenim ili do 50 u zatvorenim projekcijskim prostorima.

Bit će propisana obavezna distanca između gledalaca, izvodiće se redovne dezinfekcije prostora, rigorozno će se sprovoditi obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima, a preporuka je i nošenje maski na otvorenom.

Ove godine po prvi put nakon 15 godina neće biti projekcija u Narodnom pozorištu, niti će na crvenom tepihu biti službenog protokola. To će pričekati neka bolja vremena.

Crveni tepih ispred Narodnog pozorišta ove će godine biti mjesto za intervjue sa autorima i gostima Festivala, te za promociju svih zdravstvenih, epidemioloških mjera. Otvoreni prostori oko Narodnog pozorišta postat će centralno mjesto sigurnih susreta.

Da bi se izbjegle uobičajene gužve, gledaocima se preporučuje online kupovina ulaznica.

Filmski programi Sarajevo Film Festivala, predavanja i razgovori koji ga prate po prvi put će biti dostupni gledaocima iz cijele Bosne i Hercegovine putem online platformi.

Program CineLink dani filmske industrije, koji obično privuče oko 1.500 profesionalaca iz svijeta filma i Talents Sarajevo, festivalska platforma za obuku mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, ove će godine biti održani u online formatu.

U skladu sa situacijom, prijema i partyja u organizaciji Sarajevo Film Festivala i festivalskih gostiju ove godine neće biti. Direkcija Festivala poziva sve one koji planiraju organizaciju događaja u vrijeme Sarajevo Film Festivala na sprovođenje svih propisanih mjera i brigu za sigurnost publike, gostiju i uposlenih.

XS
SM
MD
LG