Linkovi

Američka ambasada u Sarajevu oštro osudjuje svako nasilje tijekom prosvjeda


Povodom masovnih prosvjeda koji su se prosirili dilje BiH, americka ambasada u Sarajevu se danas oglasila saopcenjem u kojem se izmedju ostaloga kaze:

Prošlosedmični protesti u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Zenici i drugim gradovima Federacije BiH, te u Distriktu Brčko izraz su nezadovoljstva građana sa trenutnom ekonomskom, socijalnom i političkom situacijom u Federaciji BiH, kao i generalno u Bosni i Hercegovini. Već odavno pozivamo građane Bosne i Hercegovine da putem građanskog aktivizma i učešća na izborima traže odgovornost svojih izabranih predstavnika. Mi smo podržavali i nastavit ćemo da podržavamo pravo građana BiH na okupljanje i mirne proteste. Snažan javni diskurs i dvosmjerni dijalog između građana i lidera najjasniji su znakovi zdrave demokratije.
Ambasada kaze da Sjedinjene Drzave osudjuju svaki vid nasilja, koje je neprihvatljivo i mora prestati. Takodjer stoji da nasilje odvlaci paznju od ključne poruke koju velika većina učesnika protesta želi da prenese – da su reforme neophodne odmah.
Vladini zvaničnici imaju odgovornost da saslušaju i uzmu u obzir veoma opravdane zahtjeve građana za reformama, stoji u saopcenju americke ambasade u Sarajevu, i potom se zakljucuje:

Pozivamo zvaničnike na svim nivoima vlasti u BiH da zahtjeve građana ozbiljno uzmu u obzir, da odbace pokušaje da se protesti koriste za širenje straha i promoviranje nacionalističkih težnji, te da se približe u nastojanjima da pronađu neophodne kompromise kako bi BiH krenula naprijed. Neophodne reforme mogu i trebaju doći iz institucija BIH i moraju poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, države koja je sastavljena od dva entiteta i Brčko distrikta. U danima koji su pred nama, očekujemo da bh. lideri obezbijede mir i da saslušaju i poštuju građane. Ima još mnogo posla da se uradi da bi BiH postala prosperitetna i istinski demokratska zemlja, u kojoj institucije i politički lideri služe građanima na efikasan i odgovoran način.
XS
SM
MD
LG