Linkovi

Sarajlije stale u obranu životinja


Sarajlije stale u obranu životinja

Nakon hapšenja osobe koja je svog pit bulla pustila na svezanog nezaštićenog psa, konačno se glasnije i bolje čuju borci i aktivisti za zaštitu životinja u BiH

Stravične snimke psa koji trga živog i vezanog psa šokirao je Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Brutalne snimke su se munjevitom brzinom proširile internetom a najstrašnije od svega je da su se organizatori ovog zločina nad životinjom dobro zabavljali i cijeli slučaj snimali. Ubrzo su se digle i udruge za zaštitu životinja koje su u glavnom gradu Bosne i Hercegovine organizirale protest.

Javno prikazivanje mučenja životinje, u ovom slučaju psa, potreslo je čak i građane koji nisu aktivni zaštitnici životinja da se okupe u mirni protest i upozore da je iživljavanje nad životinjama nedopustivo. Kako kažu prosvjednici, oni koji muče životinje u stanju su mučiti i čovjeka.

Udruženja za zaštitu životinja su svjesna da je nasilje svakodnevno ali se tak pojavljivanjem snimke javnost probudila.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja tek odnedavno postoji u Bosni i Hercegovini, ali za njegovu primjenu potrebno je angažirati i građane koji slučajeve nasilja nad životinjama trebaju prijavljivati. Policija je u ovom slučaju reagirala na slučaj i uhvatila počinitelje.

U policiji ne znaju koliko su rasirene borbe pasa. Napominju da je to jako teško otkriti.

Prosvjed u Sarajevu jedan od rijetkih koji je okupio više građana, a koji se tiče zaštite životinja. To je dokaz da svijest o zaštiti životinja u Bosni i hercegovini raste, ali i poruka svima da je sada mučenje životinja kažnjivo.

XS
SM
MD
LG