Linkovi

Sarajevo: Američka ambasada proslavila Dan nezavisnosti SAD


Eric Nelson tokom obilježavanja Dana nezavisnosti SAD-a, Sarajevo, 2. juli 2019.
Eric Nelson tokom obilježavanja Dana nezavisnosti SAD-a, Sarajevo, 2. juli 2019.

Ambasada SAD-a u Sarajevu proslavila je 243. Dan nezavinosti SAD-a. Tradicionalna proslava je održana večeras u krugu Ambasade. Govor američkog ambasadora Erica Nelsona prenosimo u cijelosti:

„Svakog četvrtog jula, slavimo vrijednosti koje su inspirisale stvaranje naše nacije.

Kao što je predsjednik Trump rekao u našoj Strategiji nacionalne sigurnosti: 'Sloboda, slobodno poduzetništvo, pravda za sve i dostojanstvo svakog pojedinačnog ljudskog života ključne su vrijednosti onoga što nas čini nacijom kakva jesmo. Nikada nećemo smetnuti s uma naše vrijednosti i njihovu snagu koja inspiriše, daje nadu i okrepljuje.'

Ove godine takođe slavimo pedesetu godišnjicu slijetanja čovjeka na Mjesec. Slavimo ostvarenje nevjerovatnog cilja kojeg je postavio predsjednik John F. Kenedy.

U svom govoru na Univerzitetu Rice, na kojem sam i ja studirao, rekao je: ​'Odlučili smo da u ovoj deceniji sletimo na Mjesec i da uradimo i neke druge stvari, ne zato što ih je lako uraditi, nego baš zato što nije; jer taj cilj će poslužiti objedinjavanju i odmjeravanju naše najveće snage i najboljih vještina.'

Bh. političari na obilježavanju Dana nezavisnosti SAD, Sarajevo, 2. juli 2019.
Bh. političari na obilježavanju Dana nezavisnosti SAD, Sarajevo, 2. juli 2019.

​JFK je znao da će takav odvažan cilj takođe biti inspiracija, nada i okrepljenje. Osam godina je četristo hiljada naučnika, inženjera i tehničara radilo zajedno da bi čovjek dosegao Mjesec.

Današnja granica u istraživanju svemira je planeta Mars. Mars Rover bi trebao sletjeti na nama najbližu planetu u ovo doba naredne godine, u krater koji je, u stvari, dobio ime po jednom mjestu u BiH, Jezeru. Ko može da predvidi kakva će inspiracija to dostignuće biti za buduće generacije? Sve vas pozivam da večeras pogledate našu naučnu postavku i da vas inspirišu mladi bh. naučnici budućnosti.

Oni inspiraciju crpe iz američkih kutaka i STEM učionica koje opremamo širom BiH. Podržavamo obrazovanje u oblasti nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike kako bismo učenike i nastavnike pripremili za budućnost.

Danas BiH ima sopstveni odvažni cilj koji ne zahtijeva putovanje u svemir: to je napredak ka članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji.

Proslava Dana nezavisnosti SAD, Sarajevo, 2. juli 2019.
Proslava Dana nezavisnosti SAD, Sarajevo, 2. juli 2019.

Sjedinjene Države podržavaju ovaj cilj jer, da parafraziram predsjednika Kennedija, taj cilj će poslužiti objedinjavanju i odmjeravanju vaše najveće snage i vaših najboljih vještina.

Uspjeh Bosne i Hercegovine zavisi ne od toga šta međunarodna zajednica može da uradi, nego, kako je rekao JFK: 'od onoga što vi možete uraditi za svoju zemlju.'

Sjedinjene Države su spremne da vas podrže. Jer, kako stoji u našoj Strategiji nacionalne sigurnosti: 'Sjedinjene Države nude partnerstvo onima koji, kao i mi, teže slobodi i prosperitetu.'”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG