Linkovi

Sarajevo pozvalo svijet da zaustavi nasilje u Siriji


Sarajevo uz Alep
Sarajevo uz Alep

Trg u centru Sarajeva bio je ispunjen građanima koji su na mitingu podrške stali uz narod Sirije i Alepa

„Zustavite rat u Siriji”, „Sirija, rat uživo”, neki su od transparenata koje su istakli građani.

Sarajlije su poslale poruku da Sirijci nisu sami uz poziv drugim metropolama da dignu svoj glas protiv ubijanja civila u Alepu i Siriji.

Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, poziva „svjetske moćnike i gospodare rata da prestanu igrati ovu igru koja je nazvana šahovskom igrom na sirijskoj ploči”.

„Neka zaustave krvoprolića i neka svoje političke probleme rješavaju drugim sredstvima, a ne ratom i ne preko glava nevinih ljudi”, kazao je Komšić.

Sarajevo pozvalo i druge gradove da dignu glas protiv ubijanja
Sarajevo pozvalo i druge gradove da dignu glas protiv ubijanja

Eli Tuber iz Jevrejske zajednice pozvao je svijet da prestane nijemo pratiti i nemilice uništavati ljudske živote.

"Dosta je ubijanja i stradanja nevinih ljudi. Dok stojimo ovdje, nemilosrdno padaju granate u Halepu, sve je ravno, ništa nije ostalo, samo zrak” rekao je on.

Smirna Kulenović, studentica filozofije, kaže da se okupljanjem mora pokazati jasan stav protiv ratnih zločina i protiv svih političkih, vjerskih i nacionalnih podjela.

„Došli smo da se podsjetimo da su nam mir i život važniji od svih vrsta podjela, svih profita i svih licemjernih političkih igara moći. U toj ideji mira, solidarnosti i života, treba da se ujedinimo danas. Mir Sarajevu i mir Alepu!”, poručila je ona.

Apel svjetskim moćnicima da zaustave ubijanje
Apel svjetskim moćnicima da zaustave ubijanje

Iz Sarajeva se apeluje na svjetske moćnike koji preko sirijskog naroda vode svoje geopolitičke ratove, da zaustave svoje armade i dotok oružja.

„Ako mi kao svjetska javnost nastavimo šutjeti, postajemo saučesnici u zlu koje se nadvilo nad drevnim, multietničkim gradom, draguljem naše zajedničke ljudske historije”, poručeno je iz Sarajeva koje se danas priključilo svjetskoj kampanji #StandWithAleppo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG