Linkovi

Sarajevo: 12 optužnica za krivotvorenje diploma


Tužilaštvo Kantona Sarajevo

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je 12 optužnica na osnovu 79 krivičnih prijava koje je zbog nevjerodostojnih diploma podnio Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo je u protekloj godini, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Optužnice su podignute protiv više desetina osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo „krivotvorenje isprave“, na način što su prilikom prijema u radni odnos predali diplome za koje je naknadnim provjerama utvrđeno da nisu vjerodostojne.

Ured je Tužilaštvu Kantona Sarajevo dostavio 50 prijava, s tim da je u nekima od njih prijavljeno više osoba zbog krivičnog djela krivotvorenje isprave, odnosno, upotrebe nezakonito stečene diplome, navode iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, na upit BIRN-a BiH.

Tužioci su u 12 predmeta donijeli naredbe o obustavi, odnosno, neprovođenju istrage, u dva predmeta su donesene uvjetne presude, dok je 26 predmeta u radu, objašnjavaju iz Tužilaštva.

U “Analizi antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru Kantona Sarajevo za 2021. godinu”, koju je pripremio Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo, metodom provjere diploma obuhvaćeno je 22.831 zaposlenih lica u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

Tokom 2021. godine provjeravane su diplome kod 7.300 zaposlenih, navodi se u Analizi u koju je BIRN BiH imao uvid i koja će biti predstavljena naredne sedmice.

U Analizi se navodi kako su neispravne diplome pronađene kod zaposlenih u javnim preduzećima čiji je osnivač Kanton Sarajevo. U ustanovama iz oblasti rada i socijalne politike provjerom je utvrđeno da četiri diplome zaposlenika nisu vjerodostojne, a po dva zaposlenika u ustanovama iz oblasti zdravstva i kulture i sporta posjeduju diplome koje nisu vjerodostojne.

Četiri lica čije diplome nisu vjerodostojne zaposlenici su na organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu, fondu iz oblasti boračke zaštite, osnovnoj školi i ustanovi iz oblasti predškolskog obrazovanja.

Provjerom je pronađeno dvadeset diploma koje nisu vjerodostojne u javnom komunalnom preduzeću Rad, 13 u GRAS-u, devet u Vodovodu i kanalizaciji, po osam u Sarajevo-šumama i Pokopu, četiri u Toplanama, po dvije u Centru Skenderija i Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom Kantona Sarajevo, Domu zdravlja i Televiziji Kantona Sarajevo.

Od 79 zaposlenih lica u javnom sektoru Kantona Sarajevo, čije diplome nisu vjerodostojne, 76 diploma se odnosi na lica sa srednjom stručnom spremom (SSS), a tri diplome se odnose na lica sa visokom stručnom spremom (VSS).

„Provođenje revizije diploma zaposlenih u javnom sektoru je aktivnost od visokog javnog interesa i veoma važan korak šireg društvenog značaja, posebno u smislu jačanja integriteta javnog sektora i vraćanja povjerenja građana u državne institucije. U ovom procesu Ured je značajno angažovao svoje kapacitete i resurse, te će, uprkos opstrukcijama i pritiscima, nastaviti provoditi ove aktivnosti nesmanjenom dinamikom“, navodi se u Analizi.

XS
SM
MD
LG