Linkovi

Sarajevo: Obustavljena istraga zbog sumnje u teroristički napad za prošlu Novu godinu


Osumnjičeni u pritvoru bili oko 30 dana
Osumnjičeni u pritvoru bili oko 30 dana

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) obustavilo je istragu protiv osumnjičenih za planiranje terorističkog napada u Sarajevu za prošlu Novu godinu.

„To je jedna akcija koja je malo više bila EPP karaktera”, kazao je ranije za Glas Amerike Senad Dupovac, branilac jednog od osumnjičenih.

Krajem decembra prošle godine uhapšeni su Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salkovića, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mašić i Adis Kešan, Bilal Dervišić, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović zbog sumnje da su prijetili ubistvima oko 100 osoba i dva policajca u novogodišnjoj noći.

Hronologija slučaja

Tužilac Dubravko Čampara je ranije na ročištu kazao da eksploziv nije pronađen prilikom pretresa objekata.

Osam od 11 osumnjičenih u pritvoru je boravilo mjesec dana, odnosno do 20. januara ove godine, a Sud BiH ih je pustio na prijedlog Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva rečeno je tada da se uskoro može očekivati optužnica. Ispočetka je tada osumnjičenima koji su pušteni iz prtivora zabranjeno napuštanje doma, a poslije su te mjere ublažene.

Dupovac je rekao kako ni kod jednog od osumnjičenih nije nađeno bilo kakvo oružje. Od „inkriminirajućeg materijala“, kako je kazao, samo je nađena metalna ploča sa natpisom Islamske države.

„Tužilaštvo je pokušavalo da kaže da su se ovi zaklinjali na tu metalnu ploču što je apsurd sa religijom i islamom“, dodao je Dupovac.

XS
SM
MD
LG