Linkovi

Sao Paolo: Strast za fudbal u krugu obitelji i prijatelja


Gledanje utakmice je samo dio iskustva. Bez obzira da li će biti poraz ili pobjeda, brazilske obitelji se okupljaju kako bi uživale u društvu.

Brazil je, kažu neki, mjesto na kojem živi duša fudbala. Strast njegovih odanih fudbalskih navijača je osobito očigledna sada tokom svjetskog prvenstva. Ramon Taylor nas vodi u dom jedne brazilske obitelji u Sao Paolu, gdje ćemo gledati utakmicu.

Pet minuta je do početka utakmice, radni dan, navečer. Ulice Sao Paola su prazne. Nema saobraćaja, prodavnice su se zatvorile, što je sve veoma neobično za jedan od gradova sa najvećom saobraćajnom gužvom na svijetu. Razlog svemu tome: ljudi su kod kuće, ispred televizijiskih ekrana, gledaju utakmice sa svojim prijateljima, obitelji i komšijama. Dio grada koji se zove Artur Alvim nalazi se samo nekoliko blokova od ogromnog stadiona Itaquerao. Ali osjećaj malog grada kojeg dobijate na ovim ulicama bi vas mogao zavarati. Tu |živi Renan Araujo. On je pozvao svoje tetke, rođake, prijatelje da gledaju večernju utakmicu. Trenutak uzbuđenja, gotovo da je Neymar dao gol, 22-godišnje čudo brazilskog državnog tima. Ali gledanje utakmice je samo dio iskustva. Bez obzira da li će biti poraz ili pobjeda, ta brazilska obitelj se okupila kako bi uživala u društvu. Kako večer pada, slavlje tek počinje.

To je dio naše kulture, u našoj je krvi. Bez obzira da li ste Amerikanac, Afrikanac, Italijan, mi sa ljubavlju dočekujemo svakoga, kaže Renan Araujo.

Mi nalazimo bilo koji razlog za obiteljsku zabavu. Roštilj, piće. Na zabavama svako je sretan, kaže njegova supruga Eliara Comparetti.

Nakon utakmice, prodavnice su i dalje zatvorene, ali ulice više nisu prazne. Cijelo susjedstvo slavi poput karnevala.

Brazilci vole zabavu, ljude, volimo muvucu, što je u Brazilu slang za veliko okupljanje ljudi. Brazilci to vole, i oni su veoma topli ljudi, kaže Leandro Gomes Da Silva, stanovnik Sao Paola.

Ovdje svakako postoji osjećaj slavljenja ljudskog duha. Zajedno, oni stvaraju kulturu koja svaki put pobjeđuje.
XS
SM
MD
LG