Linkovi

Sao Paolo: Siromašne zajednice daleko od blještavila svjetskog prvenstva


Favela Moinho, San Paulo
Favela Moinho, San Paulo

U Moinhu, jednoj od siromašnih četvrti, nema nikakvog traga milijardi dolara koje je brazilska vlada investirala za organiziranje fudbalskog prvenstva.

Svjetsko fudbalsko prvenstvo je počelo u najvećem brazilskom gradu Sao Paolu. Taj veliki grad je fokusiran na prvenstvo, ali stanovnici lokalnih siromašnih zajednica, zvanih favela, ne osjećaju da oni imaju ikakve koristi od tako velikog događaja. Dopisnik Glasa Amerike Nicolas Pinault je posjetio stanovnike Moinha, siromašnog dijela Sao Paola.

Nedaleko od luksuznih zgrada, djeca u siromašnoj četvrti Moinho igraju fudbal svaki dan. Ovdje ne odjekuju puno razdragani zvukovi svjetskog prvenstva. Bez vode I toaleta, djeca se jako rano uče kako da prežive. U Moinhu, nema nikakvog traga milijardi dolara koje je brazilska vlada investirala za organiziranje prvenstva. Gerson Ribeiro je stanovnik favele.

Ne osjećam nikakvu korist od ovog prvenstva. Brazilska vlada je potorošila novac na prvenstvo, a ne za obrazovanje. To je nije pravedno. Investirali su na milijarde dolara za svjetsko prvenstvo, a ništa na zdravlje I obrazovanje, kaže Ribeiro.

Samo nekolicina onih koji imaju televizore u svojim domovima će gledati utakmice. Ovo prvenstvo je pravi paradoks za stanovnike Moinha. Tako su blizu, a opet tako daleko. Favela je ovdje već decenijama. Gradska vlada Sao Paola želi istjerati njene stanovnike, ali se oni protive. Alessandra Cunha je odrasla u Moinhu. Ona danas radi sa djecom kako bi im pomogla da ne zapadnu u nevolje.

Ovdje ima ljudi kojima je potrebna pomoć. Ne radi se samo o prostoru. Imate ljude koji žive bez vode, struje ili toaleta. Neki od njih čak uopće nemaju toalet u svom domu, ovdje u centru Sao Paola, najvećeg grada u Latinskoj Americi, kaže Alessandra.

Na fudbalskom igralištu, djeca se igraju. U ovoj zemlji, gdje je fudbal sve, svako dijete sanja da postane profesionalni igrač I za sobom ostavi siromaštvo. Josuel Santana ima 20 godina. On još uvijek vjeruje da može pobjeći od života u faveli.

Za mene je fudbal drugi život. Fudbal je kao brak, morate biti vjerni. Igrao bih bilo kada I bilo gdje. Imam bol u koljenu, ali ne prestajem igrati. Uvijek sanjam da postanem profesionalni igrač, kaže Josuel.

U sjenci Svjetskog prvenstva, takvi snovi su dragocjeni. Uz ritmove sambe, djeca u Moinhu uvijek imaju osmijeh na licu. I takvi osmjesi su vrijedni svih trofeja na svijetu.
XS
SM
MD
LG