Linkovi

Američke sankcije četvorici Rusa zbog trovanja opozicionara Navalnog


Ruski opozicionar Aleksej Navalni tokom suđenja u Moskvi u februaru 2021. (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
Ruski opozicionar Aleksej Navalni tokom suđenja u Moskvi u februaru 2021. (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Sjedinjene Države su u četvrtak uvele sankcije četvorici ruskih državljana optuženih za umiješanost u trovanje sada zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog 2020.

Sekretarijat za finansija SAD u saopštenju navodi da su četvorica sankcionisanih povezani sa ruskom Federalnom službom bezbjednosti (FSB).

Sekretarijat je saopštio da će State Department takođe objaviti slična ograničenja viznog režima u četvrtak.

„Danas podsjećamo Vladimira Putina i njegov režim da postoje posljedice ne samo za vođenje brutalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine, već i za kršenje ljudskih prava ruskog naroda”, rekao je Brian Nelson, zamjenik sekretara finansija, zadužen za terorizam i finansijska obavještajna pitanja.

„Pokušaj atentata na Alekseja Navalnog 2020. pokazuje prezir Kremlja prema ljudskim pravima, i mi ćemo nastaviti da koristimo poluge koje su nam na raspolaganju da pozovemo na odgovornost potencijalne izvršioce.”

Najnovije sankcije uvedene su na osnovu Magnitski zakona iz 2012. koji ovlašćuje američku vladu da kazni one koji su povezani sa teškim kršenjem ljudskih prava u Rusiji, zamrzavajući njihovu imovinu i zabranjujući im ulazak u Sjedinjene Države.

Na meti u četvrtak su operativci Kriminalističkog instituta FSB Aleksej Aleksandrovič Aleksandrov, Konstantin Kudrjavcev i Ivan Vladimirovič Osipov, kao i operativac FSB Vladimir Aleksandrovič Panjajev.

Ruska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorila na zahtjev Reutersa za komentar.

Navalni, Putinov najžešći domaći kritičar, već služi kaznu od ukupno 11,5 godina zbog prevare i drugih optužbi za koje kaže da su lažne. Njegov politički pokret je stavljen van zakona i proglašen „ekstremističkim”.

Ranije ovog mjeseca, Navalnom je izrečena i dodatna zatvorska kazna od 19 godina u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem.

Navalni je postao poznat prije više od jedne decenije ismijavajući Putinovu elitu i iznoseći optužbe za široko rasprostranjenu korupciju.

Navalni, koji je tokom prethodne decenije izveo desetine hiljada ljudi na ulice, priveden je u januaru 2021. nakon što se vratio u Moskvu iz Njemačke, gdje se liječio od, kako su zapadni ljekari rekli, trovanja nervnim agensom iz sovjetske ere.

Kremlj, koji ga je u jednom trenutku optužio da radi sa američkom Centralnom obavještajnom agencijom (CIA) na podrivanju Rusije, negirao je bilo kakvu umiješanost u ono što mu se dogodilo i negira progon Navalnog.

Iz Kremlja tvrde Navalni nikada nije predstavljao ozbiljnu političku konkurenciju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG