Linkovi

Sankcije nakon privatne zabave u Sarajevu


Proslava rođendana doktora Jusufa Šabanovića u restoranu Golf Klub, Sarajevo.
Proslava rođendana doktora Jusufa Šabanovića u restoranu Golf Klub, Sarajevo.

Šef Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Jusuf Šabanović razriješen je dužnosti nakon što je organizovao rođendansku zabavu u sarajevskom restoranu u trenutku kada ugostiteljski objekti ne mogu raditi zbog koronavirusa, saopšteno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

I dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić razriješen je iz članstva u Naučnom tijelu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, naveo je kantonalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović.

I ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i član SNSD-a Staša Košarac, koji je bio na zabavi, završava svoju političku karijeru u SNSD-u, poručuje prvi čovjek stranke Milorad Dodik.

Dodik je, kako prenosi agencija Srna, rekao da je razoračan u Košarca, inače njegovog najbližeg saradnika.

Kako ne bi izgubio poziciju u Vijeću ministara BiH smjenom Košarca, Dodik je rekao „mi ćemo svoje ponašanje prema tome odrediti”. Opozcija je danas podnijela zahtjev Vijeću ministara BiH i kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta BiH za smjenu ministra Košarca.

Policija Kantona Sarajevo prekinula je u ponedjeljak, 4. maja, u kasnim satima privatnu zabavu kojoj su prisustvovali političari i osobe iz javnog, kulturnog života i estrade.

Među prisutnima su bili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, dekan Nihad Fejzić, Semir Cerić Koke, Šerif Konjević, Halid Bešlić i drugi.

Bešlić je učesnik kampanje #Ostanikući Direkcije za evropske integracije i u videu je pozvao na odgovorno ponašanje u vrijeme koronavirusa.

Zabava je organizovana u restoranu Golf Klub. Mediji javljaju da je Golf Klub kažnjen sa 6.500 maraka.

MUP Kantona Sarajevo saopćio je da je identifikovao 19 osoba koje su bile Jusufovićevom rođendanu i da će svi biti prekršajno sankcionisani sa po 500 maraka.

„A za vlasnika ugostiteljskog objekta sačinjena je službena zabilješka proslijeđena inspekcijskom organu na dalje postupanje", kazao je za Radio Slobodna Evropa portparol sarajevskog MUP-a Mirza Hadžiabdić.

U Federaciji BiH je ukinut policijski sat, ali je na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, kao i ograničenje kretanja mlađih od 18 i starijih od 65 godina, sa izuzecima hitnih slučajeva i uz odobrenje kretanja u odabranim danima sedmice.

U BiH je do 5. maja zabilježeno 1.926 osoba pozitivnih na korona virus, a 79 je preminulo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG