Linkovi

Nepravilnosti u zapošljavanju: Raskinut ugovor sa suprugom funkcionera SNSD-a


Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH naložio Eelektroprenosu BiH da otkloni nepravilnosti u zapošljavanju Sanje Radojičić
Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH naložio Eelektroprenosu BiH da otkloni nepravilnosti u zapošljavanju Sanje Radojičić

Elektroprenos Bosne i Hercegovine (BiH) je raskinuo ugovor sa Sanjom Radojičić, sapćeno je iz Transprency international BiH (TI BiH).

Sanja Radojičić je supruga Igora Radojičića, gradonačelnika Banja Luke i funkcionera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD),

Ona je obavljala funkciju savjetnika direktora u Eelektroprenosu BiH, a do poništavanja ugovora je došlo zbog kršenja Zakona o radu u institucijama BiH.

Sporazum o preuzimanju zaposlenika

TI BiH je putem svog Centra za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije u septembru 2016. godine dobio prijavu o tom zapošljavanju.

Nakon što su prikupili podatke, slučaj su predali Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH.

„Upravni inspektor je naložio Elektroprenosu da otkloni nepravilnosti, nakon čega je Elektroprenos poništio ugovor o angažmanu Radojičić na mjestu savjetnika direktora”, obrazložio je TI BiH.

Prema TI BiH, ona je zaposlena na osnovu Sporazuma o preuzimanju zaposlenika koji je potpisan između Zorana Tegeltije, ministra finansija RS, i Mate Žarića, generalnog direktora Elektroprenosa.

Prije dolaska u Elektroprenos BiH, Sanja Radojičić je bila pomoćnica ministra finansija Republike Srpske (RS).

Iz TI BiH pojašnjavaju da Zakon predviđa mogućnost sporazumnog preuzimanja zaposlenih samo između institucija BiH, njenih organa i drugih pravnih lica, a ne sa entitetskim ministarstvom.

Više od 1.000 prijava

Danas je TI BiH predstavio i rezultate Centra za pružanje pravne pomoći. Naveli da su zaprimili više od 1.000 prijava u 2016. godini i da se većina odnosi na zapošljavanje u državnoj upravi i obrazovnim ustanovama.

„Prijave u vezi sa procesima zapošljavanja uglavnom se odnose na prigovore u vezi sa načinom kako je sprovedena konkursna procedura, nedostatak transparentnosti u vezi sa konkursnom procedurom, kao i na zloupotrebu diskrecionih prava rukovodilaca”, naveli su.

Dodali su da su se uključili u više od 200 slučajeva različitih oblika prijavljenih nepravilnosti, a jedan od njih je i slučaj zapošljavanja Sanje Radojičić.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG