Linkovi

Šangaj u karantinu, djeca se razdvajaju od roditelja


Testiranje stanovnika Šangaja. (Foto: Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Testiranje stanovnika Šangaja. (Foto: Photo by Hector RETAMAL / AFP)

Kineske vlasti u utorak su uvele karantin u cijelom Šangaju, koji ima 26 miliona stanovnika, uprkos sve većem nezadovoljstvu zbog mjera u gradu gdje, prema najnovijim podacima, ima samo 268 simptomatičnih dnevnih slučajeva Covida.

Vlada je proširila karantin na istočne dijelove grada i na neodređeno vrijeme produžila restrikcije u zapadnim dijelovima, koje je trebalo da isteknu danas.

Šangaj je zatvoren nakon što je broj asimptomatčnih slučajeva Covida porastao na više od 13.000. Broj simptomatičniih slučajeva je u ponedjeljak pao na 268 sa 425 prethodnog dana.

Vlasti ne odustaju od strogog karantina uprkos tome što sve veći broj građana na društvenim mrežama izražava nezadovoljstvo zbog mjera.

"Sprječavanje i kontrola pandemije u Šangaju su u najtežoj i najvažnijoj fazi. Moramo da poštujemo politiku iskorijenjivanja bez oklijevanja, bez popuštanja", poručila je Vu Ćanju, zvaničnica opštinske zdravstvene komisije.

Karantin u Šangaju je na udaru kritika zato što se roditelji razdvajaju od djece, a asimptomatični građani smještaju sa onima koji imaju simptome. Vu nije komentarisala proteste zbog razdvajanja članova porodice. U ponedjeljak je poručila da djeca, koja su pozitivna od koronavirusa, moraju da budu razdvojena od roditelja.

U jednom privremenom zdravstvenom centru otvoreno je odjeljenje sa 1.000 kreveta za liječenje roditelja i djece, saopštio je Dječji medicinski centar Šangaja, ali nije poznato da li to znači i promjenu politike kada je riječ o razdvajanju porodica.

Stanovnici Šangaja organizovali su online peticiju kojom se traži da se asimptomatičnoj djeci dozvoli da se izoluju kod kuće. Potpisalo ju je najmanje 1.000 ljudi, ali od utorka više nije bila dostupna na aplikaciji ViČet.

U novosagrađenim privremenim bolnicama u Šangaju, ima oko 47.700 kreveta, a priprema se još 30.000, prenijela je državna novinska agencija Šinhua pozivajući se na zvaničnika lokalne vlade.

U hotelima, na stadionima i izložbenim centrima nalaze se ukupno 62 lokacije za karantin.

Više od 20 kineskih gradova je u potpunom ili djelimičnom karantinu, zbog čega je pogođeno oko 193 miliona ljudi, u područjima čiji udio u BDP-u je 13,6 odsto.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG