Linkovi

Istočna obala Sjedinjenih Država na udaru superoluje Sandy


Washington, New York, Pennsylvania, Maryland, Virginia i Sjeverna Carolina su proglasile vanredno stanje, a na mnogim mjestima je provedena obavezna evakuacija

Istočna obala Sjedinjenih Država se priprema za – kako meteorolozi kažu – jednu od najtežih oluja koja je ikada pogodila kopno. Uragan Sendi se kreće duž atlantske obale i očekuje se da se spoji sa dva zimska olujna sistema koji se približavaju sa sjevera i pretvori u „supernevrijeme“ koje će na pojasu od nekih 1200 kilometara pogoditi gotovo 60 miliona stanovnika.

Prazne prodavnice pred oluju Sandy
Prazne prodavnice pred oluju Sandy
Među velikim gradovima koji se pripremaju za oluju su Washington, Baltimore, New York, Philadelphia i Boston. Upozorenja su postavljena duž cijele istočne obale Sjedinjenih Država, na koju uragan treba direktno da naleti . Nekoliko država se priprema za izuzetno jake vjetrove, velike padavine i poplave, a na nekim područjima i snježne padavine.

Jačina vjetrova uragana Sendi je oko 120 kilometara na sat, sa jačim povremenim udarima koji dostižu snagu od 165 kilometara u blizini središta nevremena. Vlasti pozivaju stanovnike da obezbijede rezerve pitke vode, konzervirane hrane i baterija i budu spremni da provedu nekoliko dana bez električne energije.

Washignton, New York, Pennsylvania, Maryland, Virginia i Sjeverna Carolina su proglasile vanredno stanje, dok je u nekim dijelovima savezne države Delaware obavezna evakuacija. Bijela kuća je saopćila da je predsjednik Barak Obama naredio zvaničnicima federalne službe za elementarne nepogode da budu spremni za akciju. Predsjednik je otkazao nekoliko kampanjskih skupova da bi ostao u Bijeloj kući i nadgledao situaciju.

Uragan Sendi je proteklih dana prošao preko Kariba, gde je – na Bahamima, Kubi, Jamajci i Haitiju – poginulo oko 60 ljudi.
XS
SM
MD
LG