Linkovi

Brooklyn: Prva godišnjica uragana Sandy obilježava se umjetničkom izložbom


Izložba nazvana Udružimo se, godina dana nakon uragana Sandy, postavljena je u komercijalnom centru Brooklina duž njujorške luke.

Velikom umjetničkom izložbom u Brooklinu se obilježava prva godišnjica uragana Sandy, koji je uništio mnoge umjetničke studije u nizinskim dijelovima New Yorka. Na izložbi su predstavljena djela poznatih umjetnika kao što su Chuck Close I Shirin Neshat, kao I onih manje poznatih.

Izložba nazvana Udružimo se, godina dana nakon uragana Sandy, postavljena je u komercijalnom centru Brooklina duž njujorške luke. Taj kompleks je oštećen tokom uragana, ali su viši spratovi ponuđeni umjetnicima New Yorka da tu osuše svoja djela. Andrew Kimball je izvršni direktor kompleksa Industry city.

Ova izložba je veoma privlačna za nas na obilježavanju prve godišnjice uragana Sandy, jer prikazuje umjetničku zajednicu iz cijelog New Yorka, I to koliko nas je teško pogodio Sandy, kaže Andrew Kimball.

Na preko hiljadu kvadratnih metara, izložbeni prostor je veći od mnogih muzeja. Izložena su djela 300 umjetnika, kaže organizator I kustos Phong Bui, koji je izložbu sastavio za samo nekoliko mjeseci.

Zidovi su morali biti postavljeni veoma brzo, kao I svjetla, I brzo smo morali izabrati radove. U posljednjih par mjeseci sam obišao 182 umjetnička studija, kaže Phong Bui.

On dodaje da je izložba podjeljena na djela umjetnika koju su pogođeni uraganom Sandy, I na djela onih koji nisu.

Time je naglašen duh solidarnosti. Solidarnost je ključna riječ izložbe, koja je sačinjena I od djela starijih kao I mlađih umjetnika, poznatih I manje poznatih, kaže Bui.

Neka od djela prikazuju okean I prirodne katastrofe, iako su mnoga od njih napravljena dugo prije uragana. Jedno od glavnih djela je veliko djela Dustina Yellina, koje prikazuje potopljeni imaginarni grad Atlantis. Jedno od djela je I skulptura Benjamina Keatinga, napravljena od srebrenih dijelova uništenog namještaja I vrata. Tu su sadržane I Izljevene skulpture iz aluminijuma od namještaja njegove bake, koji je uništen u uraganu.

To je veoma osobno I dirljivo djelo. Uz tri velike slike mora Alexa Katza, to je bio način da se prikaže devastacija uzrokovana Sandijem.

Umjetnica Sari Mizrahi je među posjetiteljima.

Izvanredno je, nevjerovatno. Mislim da se time podiže svijest o tome šta se desilo I ne dozvoljava nam da zaboravimo, kaže Sari.

Dio programa koji traje do polovine decembra su I diskusije vezane za uragan Sandy, čitanja poezije, prikazivanja filmova, kao I muzičke izvedbe.
XS
SM
MD
LG