Linkovi

Za bolji svijet: Sandra Jackson


Za bolji svijet: Sandra Jackson
Za bolji svijet: Sandra Jackson

Svako nečim može doprinijeti svojoj zajednici. Sandra Jackson iz Pasadene u Marylandu čvrsto vjeruje u to. Vođena uvjerenjenjima u svom gradu nadomak Washingtona osnovala je brojne kreativne programe razmjene vremena, posebno kako bi pomogla starijim građanima.

Sandra Jackson je došla po 80-godišnju Peggy Sweeney kako bi ju odvezla na pregled. 68-godišnja Jackson svakodnevno odvozi starije ljude koji nisu u mogućnosti da voze. "Sam Bog ju je poslao. Nikad nisam mislila da će mi trebati, ali sada mi je korisno.", komentirala je Peggy Sweeney jedna od korsnica usluga.

Jackson je prije 17 godina osnovala ovaj program nakon što je magistrirala gerontologiju, znanost o procesima koji se odvijaju tijekom starenja. Sa dvoje prijatelja je pokušavala naći način na koji mogu pomoći starijima u zajednici. Kaže da je bila svjesna da svako prvo pomisli na pomoć u kući, ali u ovom području nema javnog prijevoza, a mnogi od starijih ljudi ne mogu voziti.

Nakon što je počela razvoziti ljude na doktorske preglede, u ljekarne i trgovine, gospođa Sandra je osnovala neprofitnu organizaciju "Partneri u njezi”, čiji članovi razmijenjuju vrijeme i talenat.

Počeli su putem oglasa, tražeći ljude koji trebaju pomoć. U početku su imali 13 stanovnika s potrebama i isti broj onih koji su bili spremni pomoći, a sada imamo 2500 članova.

Jedan od primjera grupnih aktivnosti je butik, gdje volonteri doniraju odjeću i kućne predmete kako bi potpomogli program. Prosječna dob volontera je 75, a svaki se mjesec programu priključi oko sedam do deset novih volontera. Mnogi od njih postanu partneri za prevoženje.

Mnogo je udovica koje žive u svojim domovima i koje nastoje održati. Ako im otpadne šteka na vratima, ili treba popraviti prozore, zovu volontere. Fondacija uvijek ima majstora na raspolaganju da im pomogne.

Jackson kaže da je pomaganje drugim započela još u studentskim danima, kada je poučavala siročad u susjedstvu. Nedavno su održane dodjele nagrada za starije volontere koji obogaćuju Ameriku, kojem je prisustvovala i Sandra Jackson uz 29 drugih volontera.

"Osjećam se blagoslovljenom da mogu pomagati u ovim godinama, i činiti razliku u nečijem životu svakodnevno. Veoma je dobar osjećaj."

Sandra Jackson kaže da bi voljela volontirati još 10 do 12 godina - sve dok se može kretati i pomagati svojoj zajednici.

XS
SM
MD
LG