Linkovi

Sanaderu za ratno profiterstvo 2 i po godine zatvora


Ivo Sanader, Zagreb, 11Mar2014.
Ivo Sanader, Zagreb, 11Mar2014.

Ivo Sanader danas je na zagrebačkom Županijskom sudu proglašen krivim za uzimanje provizije u ponovljenom suđenju u predmetu Hypo. Za zloupotrebu položaja zamjenika ministra vanjskih poslova i ratno profiterstvo kazna iznosi 2 godine i šest mjeseci, a mora vartiti i 3,6 milijuna kuna (nešto manje od pola milijuna eura).

U aferi Hypo USKOK Sanader se teretio da je sredinom 90-ih kao tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova primio 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke prilikom ishođenja kredita za hrvatska veleposlanstva.

Optužen je za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, odnosno za ratno profiterstvo. Na prvom suđenju Sanader je koncem 2012. bio proglašen krivim i osuđen na tri i pol godine zatvora, a Vrhovni sud mu je tu kaznu smanjio za pola godine.

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je tu pravomoćnu presudu, smatrajući da u prvom redu nije dovoljno obrazloženo pitanje mogućeg nastupanja zastare, kao ni ratno profiterstvo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG