Linkovi

Amerika pokidala veze sa Sanaderom


Amerika pokidala veze sa Sanaderom
Amerika pokidala veze sa Sanaderom

Harrimanov institut pri Sveučilištu Columbia u New Yorku objavio je da je prekinuo suradnju s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, koji je ove godine postao njegov suradnik: "Sanader više nije povezan s institutom. Nemamo daljnjih komentara"

Sve svjetske novinske agencije i strani tisak prenijeli su vijest o uhićenju bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u salzburškoj regiji u Austriji. Sanader bi danas, u jutarnjim satima, mogao biti izveden pred istražnog suca u Salzburgu, koji će mu odrediti pritvor i nakon uvida u predmet zatražiti očitovanje - želi li ili ne želi biti izručen po zahtjevu hrvatskih vlasti. U slučaju da Sanader pristane na izručenje Hrvatskoj postupak bi krenuo u proceduru te bi za nekoliko dana mogao i završiti.

"U slučaju da odbije izručenje i da se negativno izrazi na sučevo pitanje počinje postupak tako da Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske šalje spis i cijeli predmet sucu u Austriju", priopćava se iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova te dodaje kako sudac nakon uvida u cijeli spis ponovno donosi rješenje o ekstradiciji ili ne.

I na tu sučevu odluku postoji mogućnost žalbe, a onda se predmet daje na viši sud. Iz diplomatskih izvora u Washingtonu saznajemo da je Ivo Sanader, najvjerojatnije, želio iz Austrije otići u Njemačku te iz Minhena poletjeti za Washington. Doznajemo da je bivšem premijeru Sanaderu poništena američka viza nakon što je napustio Hrvatsku, uoči izdavanja naloga za uhićenje. U međuvremenu je američki veleposlanik u Hrvatskoj, James Foley, odbio potvrditi da su Sjedinjene Države bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu odbile vizu, rekavši samo kako su "Sjedinjene Države blisko surađivale s hrvatskom policijom".

Harrimanov institut pri Sveučilištu Columbia u New Yorku objavio je da je prekinuo suradnju s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, koji je ove godine postao njegov suradnik: "Sanader više nije povezan s institutom. Nemamo daljnjih komentara", priopćila je predstavnica Sveučilišta Columbia za odnose s javnošću Tanya Domi.

U Washingtonu boravi Davor Božinović, državni tajnik u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, koji je imao redovne političke konzultacije u američkom State Departmentu s pomoćnikom državne tajnice za europske poslove Philipom Gordonom. Na novinarsko pitanje je li na sastanku bilo riječi o Ivi Sanaderu, Božinović je odgovorio negativno: “Nije bilo razgovora o tome. Razgovaralo se o hrvatskom ispunjavanju uvjeta za zatvaranje preostalih poglavlja u pregovorima s Europskom Unijom, uključujući i poglavlje 23., uz zajednički zaključak da Hrvatska pokazuje i političku i institucionalnu zrelost da pregovore dovede do kraja u prvoj polovici 2011.godine. U tome imamo apsolutnu potporu Sjedinjenih Država”.

XS
SM
MD
LG