Linkovi

Na albumu San Patricio, Chieftains & Ry Cooder glazbom prenose jednu malo poznatu priču iz povijesti Irske, SAD i Meksika


Na albumu San Patricio, Chieftains & Ry Cooder glazbom prenose jednu malo poznatu priču iz povijesti Irske, SAD i Meksika

Spoj meksičkih i irskih glazbenih stilova – canciones rancheras, boleros, norteño, tužnih meksičkih balada i melankoličnih irskih melodija, ali i živih plesnih ritmova Irske i Meksika

Dan Svetog Patricka, zaštitnika Irske, proslavljen je sedamnaestog ožujka, u Irskoj i diljem svijeta pa tako i u Sjedinjenim Državama, na uobičajene načine, uz puno irske glazbe, još više piva. Za sudjelovanje u slavlju nije potrebno da irska krv kola žilama, jer kako kaže ona stara – We are all Irish on St. Patrick's Day! Ili, kako je to, prije nekoliko dana, pisao uvodničar New York Timesa: “Kad nazdravljamo Ircima, nazdravljamo i sebi samima jer, baš kao i oni, i mi smo ovamo došli s nekog drugog mjesta. Gotovo smo svi nekad bili – Meksikanci. Drugim riječima – novi doseljenici, siromašni i ponižavani, nadom i glađu u bodljikavi zagrljaj Amerike stjerani.”

Kako bi na španjolskom rekli Sveti Patrick? San Patricio! “San Patricio” je i naslov albuma izdanog baš pred Dan Svetog Patricka – neobična, neočekivana međukulturalna irsko-meksička glazbena suradnja. Slavnu imigrantsku “Canción Mixteca,” koju je, u Mexico Cityjy, pun nostalgije za zavičajem – meksičkom državom Oaxaca, napisao José López Alavéz, prije nekih 80 godina, čujemo prvo, na gitari Rya Coodera, uz pratnju harmonike Van Dyke Parksa, a onda u izvedbi Los Tigres del Norte, norteño ansambla iz Meksika, i legendarnih Chieftainsa, Paddyja Moloneyja, cijelog mnoštva meksičkih i irskih folklornih glazbala; neka su zajednička objema glazbenim tradicijama.

Que lejos estoy del suelo donde he nacido!
inmensa nostalgia invade mi pensamiento;
y al ver me tan solo y triste qual hoja al viento,
quisiera llorar, quisiera morir de sentimiento.

“Kako daleko sam od rodnoga kraja! Ogromna me čežnja obuzima, i kad sebe vidim samoga i tužnoga, poput lista na vjetru, želim zaplakati, želim umrijeti od jadi i čemera.”

“San Patricio” je većim dijelom projekt Paddyja Moloneyja, kojemu, kao ni Cooderu, nije strano prelaženje glazbenih granica. Obojica su pustolovnog, znatiželjnog, vječno nemirnog duha. Obojica su producenti ovog albuma.

Irska dijaspora, njeni brojni putevi, oduvijek je za Moloneyja bila privlačna tema. “San Patricio” prenosi jednu priču gotovo potpuno nepoznatu i zaboravljenu u Irskoj, a pogotovo u Sjedinjenim Državama, o bataljunu irskih regruta koje su u američku vojsku, za vrijeme meksičko-američkog rata, natjerali siromaštvo i bijeda (nekima su odmah po dolasku u Ameriku, još na Ellis Islandu, u ruke bile gurnute uniforma i puška), a koji su, 1846. godine, na početku rata, pod vodstvom kapetana Johna Rileyja, dezertirali, prešli na meksičku stranu, borili se protiv Yankeeja. Neki zbog lošeg tretmana od strane američke vojske, drugi zato što nisu htjeli pucati na drugog katolika. Vojnike tog bataljuna – St. Patrick’s Batallion ili Batallón de San Patricio - Amerikanci su prezirali, zvali, naravno, izdajicama. U Meksiku, generacije ih slave kao junake koji su se s njima hrabro borili protiv nepravde i agresije. Jedan od tih irskih vojnika bio je Jack O’Leary, pradjed Rya Coodera.

“San Patricio” je glazbeni projekt u spomen tim neopjevanim junacima američko-meksičkog rata za koji je Moloney okupio irske i glazbenike s obje strane američko-meksičke granice, u želji da u “kreativnom srazu ispričaju priču o sukobu i tragičnom kraju vojnika odbjeglog irskog bataljuna.”

U dirljivoj baladi, “The Sands of Mexico,” koju je napisao specijalno za “San Patricio,” Cooder pjeva o irskom vojniku koji pred bitku u Churubuscu, u kojoj će on i gotovo svi njegovi suborci, zemljaci, poginuti, jer se nisu željeli predati, piše pismo kući, svojoj dragoj Mary.

“San Patricio,” međutim, nije samo tužaljka nego je i slavlje, meksičko i irsko. Pub ili cantina, zar je bitno, za ovaj spoj meksičkih i irskih glazbenih stilova – canciones rancheras, boleros, norteño, tužnih meksičkih balada i melankoličnih irskih melodija, ali i živih plesnih ritmova Irske i Meksika.

Uz Chieftainse, Los Tigres del Norte, Coodera, Van Dyke Parksa, na albumu “San Patricio” još su i Linda Rondstadt, glumac Liam Neeson, kao narator, meksičko-američki bend Los Cenzontles, zatim Los Folkloristas, ansambl iz Mexico Cityja, pa 92-godišnja Meksikanka Chavela Vargas, legenda ranchera stila, i meksičko-američka pjevačica Lila Downs.

XS
SM
MD
LG