Linkovi

San Francisco zabranio tehnologiju prepoznavanja lica


Video nadzor, ilustrativna fotografija
Video nadzor, ilustrativna fotografija

San Francisco, u državi Kalifornija, prvi je grad u Sjedinjenim Državama čijoj je policiji zabranjeno da u radu koristi tehnologiju prepoznavanja lica.

Gradski odbornici su sa osam glasova za i jednim protiv izglasali zabranu – koja je deo šireg propisa po kome je u nadležnosti Nadzornog odbora tamošnjih vlasti odobravanje nabavke novih tehnologija.

"Na brojne načine društvo je moguće učiniti bezbjednijim – a da pritom ne živimo u državi čiji je fokus isključivo na bezbjednosti. Policijska služba radi dobro i savjesno – ali ne želimo da živimo u policijskoj državi. Zakonodavstvo bi trebalo da obezbjedi tu ravnotežu", rekao je Aaron Peskin jedan od zvaničnika Nadzornog odbora iz redova lokalnih vlasti

Zakon predviđa zabranu korištenja tehnologije prepoznavanja lica u slučajevima za koje su nadležne lokalne vlasti, ali ne i upotrebu u lične ili poslovne svrhe. Takođe, od zabrane su izuzete federalne vlasti.

Zakon predviđa zabranu korištenja tehnologije prepoznavanja lica u slučajevima za koje su nadležne lokalne vlasti, ali ne i upotrebu u lične ili poslovne svrhe.
Zakon predviđa zabranu korištenja tehnologije prepoznavanja lica u slučajevima za koje su nadležne lokalne vlasti, ali ne i upotrebu u lične ili poslovne svrhe.

Zagovornici očuvanja privatnosti povukli su se sa nekoliko javnih debata na kojima je trebalo da učestvuju sa pristalicama javne bezbjednosti, u gradu San Franciscu prepunom tehnoloških inovacija, koji je i sjedište Twittera, Airbnb-a i Uber-a.

Zagovarači zabrane tvrde da tehnologija prepoznavanja lica nije samo manjkava, već i ozbiljna prijetnja građanskim pravima. Protivnici pak sa druge strane upozoravaju da je policiji potrebna pomoć u hvatanju kriminalaca.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG