Linkovi

San Francisco traži podatke o zračenju mobitela


San Francisco traži podatke o zračenju mobitela
San Francisco traži podatke o zračenju mobitela

Novi zakon San Francisca po prvi put traži od prodavača da istaknu točnu razinu zračenja svakog pojedinog modela mobitela

Treba li na mobitelima biti upozorenje poput onoga na opasnost od duhanskog dima? Novi zakon San Francisca ne ide toliko daleko, ali po prvi put traži od prodavača da istaknu točnu razinu zračenja svakog pojedinog modela mobitela. Iz grada poručuju: Ako postoji bilo kakva, pa i najmanja mogućnost da mobiteli mogu biti štetni, onda vlasti imaju odgovornost da nešto učine. Proizvođači mobitela – kao što se moglo očekivati – nisu zadovoljni te inzistiraju da su njihovi proizvodi sigurni.

“Nadležna agencija savezne vlade postavlja vrlo rigorozne standarde razine zračenja. Svaka naprava u Sjedinjenim Državama treba imati takvu ili nižu razinu zračenja”, kažu oni.

Druga strana uzvraća činjenicom da se deseteljećima nije pouzdano znalo za vezu pušenja i raka pluća. Nedavno istraživanje znanstvenika iz 13 zemalja utvrdilo je da se nakon deset godina korištenja mobitela mogućnost od tumora mozga povećava za 40 posto. U gradskoj upravi San Francisca kažu kako se točne posljedice možda još uvijek ne znaju, ali ističu da potrošače ipak treba upozoriti.

XS
SM
MD
LG