Linkovi

'Pametno' parkiranje u San Franciscu


SF-Park i druge parkirne aplikacije učinit će kretanje vozilima San Franciscom mnogo udobnijim i za njegove stanovnike, ali i za mnogobrojne turiste

Parkiranje je, svi to dobro znamo, noćna mora mnogih stanovnika velikih gradova. No, jedan novi program u San Franciscu, ustvari 'pametna' aplikacija, uz varijabilni sistem cijena, možda će promijeniti situaciju za stanovnike tog grada.

Kao i u svakom velikom urbanom centru, ako vozite u San Franciscu, morate planirati da ćete dosta vremena izgubiti na traženje parkinga. Uz to, sa mnogo automobila u prometu, po vrućem danu, gužva na ulicama je velika, a s njom raste i zagađenje zraka. No, novi program, nazvan SF-Park, mogao bi sve to promijeniti omogućujući parkiranje koje se prilagođuje potrebama i koristi različite cijene kako bi osigurao slobodno parkirno mjesto na svakom gradskom bloku.

Više cijene obeshrabruju parkiranje u najzakrčenijim zonama, dok garaže i parkirne ure u praznijim blokovima privlače sniženim cijenama. Cijene se mijenjaju i za 50 centi po satu.

Gradske vlasti su uvele taj program kao pilot 2010., a ovog proljeća ga se ocjenjuje i razmatra njegovo proširenje. Za sada, program obuhvaća više od 8200 parkirnih mjesta, koja sva imaju senzore u asfaltiranju i prikupljaju podatke u realnom vremenu. Ti podace ulaze u program koji onda određuje optimalne cijene za parkirne prostore i određuje broj slobodnih mjesta u svakom bloku. Aplikacije, napravljene za iPhone i androidne mobitele, pokazuju vozačima ponudu slobodnih mjesta, kategoriziranih po dostupnosti, lokaciji i cijeni.

Kad je Melanie Jacobson probala SF-Park, brzo je našla parking. Kaže da joj je program jako pomogao, ali nije uspjela otkriti koliko dugo može ostati parkirana na odabranom mjestu. "Nema sumnje da je parkiranje u San Franciscu vrlo frustrirajuće problem. To je jedan od razloga da uglavnom koristim javni prijevoz. Ali, kad su dostupne ovakve informacije, onda su oni dani kad moram doći autom daleko manje stresni."

Vlasti se nadaju da će 'pametno' parkiranje ubrzati tok prometa, smanjiti zagađenje zraka i poboljšati efikasnost javnog prijevoza. Uz to, očekuje se da će SF-Park poboljšati i biznis jer parkiranje neće biti smetnja da se brzo dođe do trgovina, kaže Jay Primus, voditelj projekta u programu SF-Park.

"SF-Park je demonstracija novog načina upravljanja parkiralištima koji olakšava i pronalaženje slobodnog mjesta i plaćanje. Nove parkirne ure primaju i kreditne kartice i mobitele, a produženo je razdoblje parkiranja na 4 sata u jednom mahu. Aplikacije na mobitelima pokazuju jasno gdje ima mjesta i vode vas do tog mjesta. To je pomoć i za one koji ne voze, jer su gradski autobusi brži i pouzdaniji kad je manja gužva, a smanjuje se i zagađenje zraka jer je manje kruženja u potrazi za parkingom," kaže Primus.

Ukoliko se pokaže uspješnim, SF-Park i druge parkirne aplikacije učinit će kretanje San Franciscom mnogo udobnijim i za njegove stanovnike, ali i za mnogo brojne turiste.
XS
SM
MD
LG