Linkovi

Čelnik Samsunga osuđen na zatvor zbog korupcije


Lee Jae-yong, vice chairman of Samsung Electronics, arrives at a court for a trial on his bribery scandal involving former South Korean President Park Geun-hye, in Seoul on November 9, 2020. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)
Lee Jae-yong, vice chairman of Samsung Electronics, arrives at a court for a trial on his bribery scandal involving former South Korean President Park Geun-hye, in Seoul on November 9, 2020. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)

De facto čelnik južnokorejskog poslovnog carstva Samsung osuđen je u ponedjeljak zbog golemog korupcijskog skandala i kažnjen je na dvije i po godine zatvora, u presudi koja je lišila tehnološkog diva njegovog vodećeg donosioca odluka.

Lee Jae-yong, potpredsjednik Samsung Electronics, najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona i memorijskih čipova, proglašen je krivim za podmićivanje i pronevjeru u vezi sa skandalom koji je doveo do zbacivanja s vlasti predsjednice države Park Geun-hye.

Lee je „aktivno davao mito i implicitno je tražio od predsjednice da koristi svoje ovlasti“ radi bezbolnog nasljeđivanja na čelu goleme korporacije, navodi Centralni oblasni sud Seula u presudi.

"Veoma je žalosno što je Samsung, vodeća kompanija naše zemlje i ponosni globalni inovator, u više navrata bio umiješan u krivična djela kadgod dođe do promjene političke vlasti", navodi se u presudi.

Sud je osudio Leeja na dvije i po godine zatvora, zaključujući ponovno suđenje koje je predstavljalo posljednji korak u dugotrajnom zakonskom procesu koji se godinama nadvijao nad Samsungom.

Lee – koji je ušao u sudnicu tmurnog izraza na licu i noseći masku za lice, odbijajući da odgovara na novinarska pitanja – odmah je prebačen u pritvor.

On je praktično bio čelnik Samsung grupe nekoliko godina dok je njegov otac bio prikovan za krevet nakon srčanog udara i preminuo je u oktobru.

Samsung je daleko najveća porodična korporacija, ili chaebol, koja dominira poslovnim svijetom 21. svjetske ekonomije. Njegov ukupni prihod iznosi otprilike petinu južnokorejskog bruto društvenog proizvoda i od ključnog je značaja za ekonomsku snagu zemlje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG