Linkovi

Samit SAD i baltičkih zemalja u jeku povišenih tenzija sa Rusijom


Bijela kuća
Bijela kuća

Američki predsjednik Donald Tramp i lideri baltičkih zemalja razgovaraće o tome kako da pojačaju bezbjednosnu, ekonomsku, trgovinsku, energetsku i kulturnu saradnju između SAD i Estonije, Litvanije i Letonije na samitu koji počinje u utorak u Bijeloj kući.

Iz Bijele kuće je saopšteno da će lideri razgovarati i o izdvanjanjima tri baltičke zemlje za odbranu u skladu sa standardima NATO-a. Američki predsjednik je konstantno kritikovao članice NATO-a što ne uplaćuju dovoljno novca alijansi, odnosno ne izdvajaju 2 odsto BDP-a za odbranu.

Od ruske aneksije Krima 2014., Estonija, Letonija i Litvanija su sve više zabrinute zbog vojnih akcija Moskve. Zbog toga su povisile svoja izdvajanja za odbranu računajući na to da će ih NATO odbraniti u slučaju da Rusija krene u akciju.

Predsjednik Letonije Rajmons Vejonis rekao je ranije da od Vašingtona očekuje da se posveti bezbjednosti tog regiona. “Planirano je da se usvoji deklaracija od koje očekujemo veoma snažnu političku poruku – da SAD snažno podržavaju region Baltika i nezavisnost zemalja u toj oblasti”.

Samit SAD i baltičkih zemalja održava se u vrijeme povišenih tenzija između zapada i Rusije.

Prošle nedelje, SAD i još nekoliko desetina zemalja protjerale su više od 150 ruskih diplomata u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom u kojoj je otrovan bivši ruski špijun - za šta London krivi Moskvu. Rusija je odgovorila tako što je iz zemlje protjerala 150 stranih diplomata, među kojima je 60 Amerikanaca.

SAD i baltičke zemlje, takođe, optužuju Rusiju za izvođenje sajber napada i širenje lažnih vijesti i propagande na internetu, sa ciljem da se miješa u političke sisteme evropskih zemalja i preokrene javno mnjenje u svoju korist.

Rusija je takođe nedavno testirala novu interkontinentalnu balističku raketu Sarmat. Letonsko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je zabrinuto zbog najavljenih vježbi Rusije u Baltičkom moru između 4. i 6. aprila.

Report by Peggy Chang, VOA

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG