Linkovi

Samit lidera EU: Podrška članstvu Zapadnog Balkana, poziv na deeskalaciju na Kosovu


Zastava EU u Briselu
Zastava EU u Briselu

Lideri Evropske unije će na dvodnevnom samitu koji je počeo danas u Briselu podržati članstvo Zapadnog Balkana u EU i pozvati na hitnu deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova i formiranje Zajednice srpskih opština, navodi se u nacrtu zaključaka u koji je uvid imao RTS.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell izjavio je da će na Samitu tražiti podršku država članica za dalji pritisak na Beograd i Prištinu kako bi se izbjegla eskalacija situacije i stvari vratile u normalu.

"Države članice su odlučile da bi trebalo preduzeti mjere, i ekonomske i političke, da bi im bilo jasno da ako ne doprinose deeskalaciji, to košta", rekao je Borrell novinarima pred Samit.

U tekstu zaključaka Samita, koji bi trebalo da budu usvojen u četvtak uveče, šefovi država i vlada osuđuju nedavno nasilje na sjeveru Kosova i pozivaju na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu elemenata izloženih u planu EU, upozoravajući da bi u suprotnom moglo da dođe do "negativnih posljedica".

Lideri EU u zaključcima navode da je neophodan "nastavak dijaloga pod okriljem EU i brza implementacija dogovora o putu kao normalizacijii i aneksa o implementaciji", što uključuje i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Visoki zvaničnik EU uključen u pripreme samita kaže da će uključivanjem ovog stava u tekst zaključaka lideri poslati "snažnu poruku o deeskalaciji".

Govoreći o podršci članstvu Zapadnog Balkana u EU, zvaničnik navodi da su zemlje članice smatrale da je na samitu koji se bavi Ukrajinom i Moldavijom neophodno poslati poruku i Zapadnom Balkanu.

Zato u zaključcima šaljemo poruku da je naša posvećenost regionu nepromenjena, posebno u svjetlu godišnjice samita u Solunu kada je zemljama Zapadnog Balkana pružena perspektiva članstva u EU, rekao je zvaničnik EU.

Glavne teme dvodnevnog samita su nastavak vojne i finansijske podrške Ukrajini, evropska politika migracija i azila i odnosi sa Kinom. Na početku samita lideri EU sastaće se sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a očekuje se i usvajanje zajedničke deklaracije EU-NATO, prenio je FoNet.

XS
SM
MD
LG