Linkovi

SAMIT U TRSTU: Ekonomski osnažiti zemlje zapadnog Balkana


Johannes Hahn​ evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku​ (Arhivska fotografija)
Johannes Hahn​ evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku​ (Arhivska fotografija)

Samit u Trstu održava se danas u okviru inicijative otpočete Berlinskim procesom 2014. godine u Njemačkoj – s ciljem pospješivanja evropske perspektive država sa tog područja koje su u procesu eurointegracija i njihovog ekonomskog osnaživanja i povezivanja, piše Slobodna Evropa.

Na otvaranju Poslovnog foruma u okviru samita država zapadnog Balkana koji se danas održava u Trstu obratio se Johannes Hahn​ evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku​.

„Veoma sam zadovoljan što će lideri država Zapadnog Balkana, njihovi premijeri, potvrditi formiranje regionalnog ekonomskog područja omogućavajući nam da nastavimo sa primjenom ovog koncepta. To znači stvaranje područja od oko dvadeset miliona ljudi gdje će konačno postojati slobodan protok roba i usluga“, poručio je Hahn.

Hahn je objasnio da bi zajedničko ekonomsko područje trebalo da pospješi trgovinsku razmjenu na zapadnom Balkanu koja je, kako je rekao, za razliku od trgovanja sa Evropskom unijom (EU), trenutno u stagnaciji.

„Oni koji smatraju da će regionalno ekonomsko tržište moglo da ometa ideju budućeg članstva zapadnog Balkana u EU griješe. Upravo je suprotno. Ovdje je riječ o pripremi podneblja za jedinstveno tržište EU, onda kada te zemlje to mogu postati“, naglasio je Han.

On je objelodanio da je u Trstu potpisan i sporazum o Mehanizmu za razvoj i inovacije preduzeća na zapadnom Balkanu vrijednosti od 48 miliona eura za podršku firmama zapadnog Balkana.

Portal Klix navodi da Evropska komisija ukupno za sedam investicionih projekata za zapadni Balkan planira izdvojiti oko 536 miliona eura.

Samitu prisustvuje i bosanskohercegovačka delegacija, a koju čine predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i dva ministra državnog nivoa vlasti Ismir Jusko i Mirko Šarović koji je u sklopu Poslovnog foruma govorio o potencijalima Bosne i Hercegovine (BiH).

„Energetika upravo zbog toga što BiH ima mnoge hidropotencijale, a drvoprerađivačka industrija, jer smo jako bogati šumom“, rekao je Šarović, javila je Slobodna Evropa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG