Linkovi

BiH

Samit premijera u Sarajevu: Evropska perspektiva zapadnog Balkana


Samit premijera zemalja zapadnog Balkana održava se u zgradi institucija BiH
Samit premijera zemalja zapadnog Balkana održava se u zgradi institucija BiH

Nakon zajedničke fotografije počeo je Samit premijera zemalja zapadnog Balkana u Sarajevu.

Na otvaranju Samita predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je rekao da je sigurnost na zapadnom Balkanu najbitnija.

„Postojanje evropske persepktive našeg regiona za sve nas i pojedinačno i za kompletan zapadni Balkan predstavlja, ne samo preuzimanje pravne stečevine Evropske unije, savremenih standarda ili pristup fondovima i poboljšanje ekonomskog razvoja, već čini mi se da je to ustvari jedan od ključnih prioriteta, za nas to predstavlja stabilnost, mir i sigurnost ovih prostora”, rekao je Zvizdić.

Pored domaćina Zvizdića, Samitu prisustvuju premijer Srbije Alekandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Isa Mustafa, premijer Crne Gore Duško Marković i premijer Makedonije Emil Dimitrijev, te evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano.

Glavne teme razgovora, između ostalog, su povezivanje u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, te ekonomskoj razmjeni.

„Pozivam cijenjene kolege da predstave prijedloge zajedničkih regionalnih projekata u ključnim oblastima koji će biti odraz naših zajednički utvrđenih prioriteta, a siguran sam da ćemo ih dalje razrađivati kroz Berlinski proces i Agendu povezivanja”, kazao je Zvizdić na otvaranju Samita.

Učesnici Samita trebali bi se medijima obratiti oko 14 sati.

Samit je uslijedio nakon što je predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini posjetila ove prostore i tome podnijela izvještaj.

Mogherini je izrazila zabrinutost zbog tenzija koje vladaju u zemaljama zapadnog Balkana ili među njima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG